Roman Šmucler: Kožní nádor bazaliom nemetastazuje, ale může zabít

30. září 2013

S přednostou kliniky Asklepion a odborníkem na laserovou medicínu doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme mluvili o nebezpečí kožních nádorů.

Zaměřili jsme se na bazaliom. Probírali jsme příčiny jeho vzniku a možnosti léčby.

Bazaliom řadíme mezi zhoubné nádory, ale díky tomu, že prakticky nemetastazuje, bývá podceňován. Na straně druhé je ale tak častý, že už je skoro považován za fázi stárnutí kůže. Je tedy málo pravděpodobné, že se mu vyhnete, pokud se dožijete vyššího věku.

Připomíná malý uzlík nebo hrbol

Bazaliom nebo také bazocelulární karcinom ve své první fázi vypadá poměrně nenápadně a ze všeho nejvíc připomíná malý uzlík, nebo hrbol, který se náhle vytvoří na pokožce. Většina lidí, u nichž byla později vyslovena diagnóza bazaliomu, uvádí, že se čas od času pokoušeli útvar mechanicky odstranit či vymáčknout ve víře, že tím dojde k odstranění problému. Na to, že by mohlo jít o zhoubný nádor, v této fázi nikdo nepomyslil.

Druhů bazaliomu je více a rozdělují se podle jejich vzhledu, biologického chování a mikroskopického obrazu (superficiální, nodulární, invazivní atd.). Typ určuje míru rizika a správnou léčbu.

Opalování (ilustrační foto)

Na vině je nebezpečné UV záření

Jak napovídá název onemocnění, bazocelulární karcinom je nádor vznikající v buňkách nejhlubší, bazální vrstvy pokožky (slovo je složenina významů bazální vrstva – základní vrstva, celula - buňka).

Vznik tohoto nádoru je dáván do přímé souvislosti s působením UV záření. Z toho vyplývá i nejčastější místo jeho výskytu, tím je obličej, krk, dekolt, hřbet rukou a odhalené části horních končetin (90 %). Hraje roli i genetická dispozice.

Bazaliom nemetastazuje, ale může zabít

K odhalení bazaliomu dochází nejčastěji ze dvou okolností – buď náhodně, když si novotvaru všimne lékař v rámci jiného vyšetření, nebo poté, co se nádor kvůli své velikosti stane nápadný a začne obtěžovat a postižený vyhledá lékaře sám. I když nemetastazuje, dokáže po čase zcela zničit třeba struktury hlavy a pacienta zabít.

Bazaliom

Diagnóza je stanovena buď na základě odebraného vzorku tkáně, který je zaslán na rozbor do laboratoře. Vyhledání podezřelých míst je možné s pomocí přístrojů na bázi fotografie či fluorescence, které vyhodnotí podezřelý útvar a lékař na základě přítomných příznaků vysloví podezření a rozhodne o typu vyšetření či přímo odstranění procesu.

Pomáhá kryoterapie

Nejjednodušším odstraněním je zmražení (kryoterapie) buď tekutým dusíkem ze smotku vaty či ze speciální kryosprayů a kryokauterů. Je velmi obtížné odhadnou správnou dávku chladu a tak je snadné část nádoru ponechat či naopak způsobit zbytečně nápadnou jizvu.

Laborantka při manipulaci s dusíkem

Často se tvrdí, že je jednoduché bazaliom vyříznout, ale není to tak jednoduché. Okraje jsou často nezřetelné a tak dochází k mnoha recidivám. Navíc může znovu onemocnět okolní kůže novým nádorem. Nejvhodnější je u nebezpečných forem (zejména invazivní) provádět odstranění, kdy se kousíček po kousíčku kontroluje, zda byl tumor odstraněn (tzv. Tubigenská nebo Mohova operace).

Bazaliom se léčí světlem

Ač se tomu nemusí chtít věřit, je to tak. Zhoubný nádor bazaliom skutečně přemůže světlo, které je ve formě tazvané fotodynamické terapie jednou z alternativních metod.

Postupným odstraňováním bujících nádorových buněk dochází v pokožce k vyvolání zánětlivého procesu, který organismu napomáhá v tvorbě specifických protilátek a ty následně zabrání v tvorbě nového bazaliomu.

To může být příčinou, proč fotodynamická terapie zlepšuje stav i okolních bazaliomů.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler , Petra Hátlová
Spustit audio