Petra Vitoušová: Oběť domácího násilí má 10 dnů na řešení situace

26. červen 2012

S prezidentkou Bílého kruhu bezpečí Mgr. Petrou Vitoušovou jsme hovořili o tom, kde mohou oběti domácího násilí hledat pomoc.

Povídali jsme si o projevech domácího násilí. Mluvili jsme o tom, jak je časté. Probírali jsme jeho příčiny. Hovořili jsme o tom, kdo může být jeho obětí. Věnovali jsme se také následkům domácího násilí na psychiku člověka. Zmínili jsme možnosti, které oběti domácího násilí mají, když chtějí svou situaci řešit.

Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami. Dochází k němu opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti. Intenzita násilných incidentů se stupňuje, vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.

Podle Expertní skupiny Aliance proti domácímu násilí patří ke klíčovým znakům domácího násilí opakování a dlouhodobost, eskalace, jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné a neveřejnost..

Aby skutek byl domácím násilím, musí být naplněny všechny čtyři znaky!

Odborníci definují psychické násilí. Jde o zlé pohledy, výhružná gesta, předvádění zbraní, ničení věcí, ubližování jiným v přítomnosti ohrožené osoby zvýšená kontrola všeho, co ohrožená osoba dělá. Dále k němu zahrnují kritizování, ponižování, vyhrožování a vydírání.

Dalším druhem je fyzické násilí. Jde o facky, rány pěstí, kopání, tlučení hlavou (např. o stěnu, topení), rdoušení, tahání za vlasy, bití nějakým předmětem apod.

Existuje i sociální násilí, což je mimo jiné izolace od příbuzných a přátel, zákaz přijímat návštěvy, svým chováním odrazovat návštěvníka od dalších návštěv, zákaz telefonovat, dívat se na TV, doprovázení např. k lékaři, na úřady.

K ekonomickému zneužívání patří zamezení přístupu k financím (i vlastním), vydírání, vynucování přepsání bytu, nemovitosti. Odborníci dále popisují sexuální násilí a kombinace různých druhů násilí.

K rizikovým faktorům, které doprovázejí vznik domácího násilí mezi blízkými osobami, náleží vynucená sociální izolace, finanční závislost na partnerovi, péče o děti v rámci mateřské a rodičovské dovolené, zdravotní postižení a omezení, vyšší věk a bezmocnost seniorů, přechod z aktivní zaměstnanosti do starobního či jiného důchodu nezvládnuté rodičovství a výchova dětí a závislosti násilné osoby.

Způsob řešení domácího násilí přinesl zákon č. 135/2006 Sb., který zakotvil nové oprávnění Policie ČR v podobě institutu vykázání. Od 1. ledna 2007 je policie oprávněna násilnou osobu ze společného obydlí vykázat.

Přehled počtu vykázání Policií ČR dle krajů v roce 2012

Jde o preventivní opatření, které směřuje k ochraně ohrožených osob. Policie vykáže násilnou osobu ze společného obydlí i jeho bezprostředního okolí na dobu 10 dnů.

Vykázaná osoba musí neprodleně opustit společné obydlí a vydat policii klíče od společného obydlí. Do 24 hodin si pak může za asistence policie vyzvednout další osobní věci.

Ohroženou osobu policie poučí o možnosti využití psychologických, sociálních nebo jiných služeb v oblasti pomoci obětem násilí. Policie předá ohrožené osobě kontakty na pomáhající instituce v místě bydliště a kontakty na linky s nepřetržitým provozem.

Významnou možností pro oběti domácího násilí, které chtějí řešit svou situaci, je možnost domáhat se ochrany cestou občanskoprávního řízení u soudu. Oběť domácího násilí může podat návrh soudu, aby vydal předběžné opatření. Soud o tomto návrhu rozhodne do 48 hodin.

autoři: Alima Martinová , Expertní skupina Aliance proti domácímu násilí
Spustit audio