Ivan J. Skalík o zdravém citovém vývoji dítěte po rozvodu

20. březen 2012

S psychoterapeutem PhDr. Ivanem J. Skalíkem jsme hovořili o tom, jak po rozvodu zajistit zdravý citový vývoj dítěte.

Mluvili jsme o tom, jak děti prožívají rozpad své rodiny. Probírali jsme, ve kterém věku je pro ně nejobtížnější toto období zvládnout. Hovořili jsme o tom, jaké chování rodičů může mít negativní vliv na další vývoj dítěte po rozvodu. A věnovali jsme se také tomu, jak by rodiče měli dál pečovat o své děti, aby zmírnili dopady jejich rozchodu na další citový vývoj dítěte.

Podle některých výzkumů prožívají nejhůře rozvod děti ve věku mezi šesti a osmi lety. Z dalších statistik vyplývá, že je to velmi složité i pro děti kolem deseti let. Větší problémy s vyrovnáním se s rozvodem rodičů mívají chlapci.

Když je situace kolem rozvodu rodičů komplikovaná, tak může mít dítě řadu emočních problémů. Tyto děti reagují především smutkem a s ním spojenou, někdy až hodně častou a velmi nápadnou, plačtivostí. Zpravidla se jim velmi stýská po druhém rodiči, který s nimi najednou není každý den. Často také prožívají pocity viny za to, že odešel. Mají dojem, že je rodič opustil, protože třeba zlobily nebo neměly dobré výsledky ve škole. Některé děti trpí i depresemi. Mívají potíže ve škole, mají problémy s prospěchem nebo i s chováním.

Řada dětí má potíže vyrovnat se s rozvodem svých rodičů. Podle odborníků to bývá nejtěžší pro ty, kterým se rodina rozpadala dlouhou dobu a konflikty rodičů pokračovaly i po jejich rozchodu. Pokud dítě žije dlouho v takovém napětí, tak je jeho nervový systém ve velké zátěži. Následky se přitom mohou projevit až po delší době. Tyto děti mohou mít problémy při hledání vlastního životního partnera nebo ve výchově vlastních dětí. Rodiče přitom mohou vhodnými postupy zmírnit negativní vliv rozvodu na své děti.

Reprízováno 25. července 2012.

Spustit audio