Rastislav Maďar: Pneumokokové infekce nejčastěji zabíjejí lidi nad 65 let

25. říjen 2012

S odborným garantem očkovacích center doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme mluvili o prevenci pneumokokových onemocnění.

Hovořili jsme o tom, co jsou to pneumokoková onemocnění. Probírali jsme, jak lze tato onemocnění léčit. Věnovali jsme se tomu, u kterých skupin lidí je zvýšené riziko přenosu této infekce. Povídali jsme si o prevenci vzniku těchto onemocnění.

Pneumokoková onemocnění jsou infekce způsobené bakterií s odborným názvem Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok. Mezi nejzávažnější tzv. invazivní formy nemoci patří meningitida (zánět mozkových blan), pneumonie (zápal plic) spojený celkovou infekcí organismu a bakteriemie (přítomnost bakterií v krevním oběhu).

Tato onemocnění je možné léčit, ale i přes intenzivní terapii včetně léčby moderními antibiotiky však dochází u části pacientů k trvalým následkům, hluchotě a v nejhorších případech může pneumokokové onemocnění končit i smrtí pacienta.

Pneumokoky se mohou po nějakou dobu nacházet v krku nebo nose bez toho, že by vyvolaly onemocnění. Za určitých okolností se však odsud mohou dostat i do jiných míst v těle a vyvolat závažné onemocnění. Snadno se přenáší kašlem a kýcháním mezi lidmi, kteří jsou v blízkém kontaktu, včetně kin, divadel nebo dopravních prostředků. Také rodinní příslušníci (např. malé děti) mohou představovat významný rizikový faktor z hlediska nosičství pneumokoka.

Pneumokokové onemocnění představuje riziko zejména pro malé děti do 5 let a pro dospělé od 50 let věku. U nejmenších dětí není imunitní systém dostatečně silný na to, aby vzdoroval vážnější pneumokokové infekci. Aktivita imunity slábne i se stoupajícím věkem, a to i následkem přidružených onemocnění. Ve zvýšeném riziku závažnější formy nemoci jsou především kuřáci, diabetici, pacienti s chronickým postižením srdce, dolních dýchacích cest (astma, chronická obstrukční plicní nemoc), s onkologickým onemocněním a pacienti užívající léky snižující imunitu.

V České republice byla nejvyšší nemocnost na závažné pneumokokové infekce v roce 2011 u pacientů starších 65 let. V této věkové skupině byl zaznamenán i nejvyšší počet úmrtí. Úmrtnost na invazivní pneumokokové onemocnění se u osob nad 65 let pohybuje kolem 20 procent, to znamená, že umírá v průměru každý pátý postižený.

Vzhledem k narůstající rezistenci pneumokoků k antibiotikům je stále významnější prevence. K nejúčinnějším formám prevence patří očkování. Nejenže snižuje riziko vzniku závažného onemocnění, ale i potřebu antibiotické léčby a redukuje další náklady na hospitalizaci pacienta. Nižší spotřeba antibiotik pak omezuje riziko vzniku rezistence baktérií.

Očkování proti pneumokokům předchází zbytečným zdravotním komplikacím, včetně úmrtí. Snad každý zná alespoň z doslechu situaci, kdy po úrazu podlehl senior v nemocnici zápalu plic. Zabránit tomu přitom možná mohla jediná dávka vakcíny. V mnoha vyspělých zemích světa je očkována velká část rizikových pacientů. U nás o této možnosti prevence ví pořád jen malá část populace.

autoři: Alima Martinová , Rastislav Maďar
Spustit audio