Rakovina tlustého střeva a konečníku

Problém, o kterém se moc nemluví.

V dopolední lékařské poradně jsme si tentokrát povídali na poněkud choulostivé téma, ale mluvit je o něm více než potřeba. Rakovina tlustého střeva a konečníku představuje totiž v České republice velký problém.

O tomto typu nádorového onemocnění jsme si povídali s všeobecným praktickým lékařem Alešem Ducháčkem, který ordinuje v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

Dozvěděli jste se, že se rakovina tlustého střeva a konečníku ve větší míře objevuje u mužů. Povídali jsme si také o tom, v jakém věku se toto onemocnění zejména projevuje a co je vlastně jeho příčinou.

Řeč byla také o tom, jak se rakovina tlustého střeva a konečníku projevuje, jaké vyšetření je potřeba při podezření na toto onemconění podstoupit a jaké jsou pak možnosti léčby.

A připomněli jsme, jak je možné výskytu tohoto typu onemocnění účinně předcházet a kdy je ideální začít s preventivními prohlídkami. Zmínili jsme i právě probíhající projekt Zdraví národa společnosti Synlab, v rámci kterého se lidé mohou nechat bezplatně testovat.

Spustit audio