Příznaky rakoviny tlustého střeva často podceňujeme

Rakovina tlustého střeva patří k choulostivým tématům, je ale nezbytně nutné o ní otevřeně mluvit. V České republice má ostatně incidence bohužel vzrůstající trend. Jak se nemoc projevuje a kolik lidí za rok postihne?

„Rakovina tlustého střeva je velmi častým problémem. V České republice je to druhé nejčastější zhoubné onemocnění, a to jak v ženské, tak mužské části populace,“ začíná rozhovor o zákeřné nemoci MUDr. Zuzana Bielčiková z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V roce 2012 onemocnělo zhoubnými novotvary střeva 8000 pacientů a asi 4000 pacientů na toto onemocnění zemřelo. Očekává se přitom, že v letošním roce bude přibližně 8500 nových pacientů. V přibližně dvou třetinách případů se jedná o muže. Rakovina tlustého střeva se objevuje nejčastěji od 50 roku, přičemž je maximální výskyt kolem 60 až 65 roku života.

Projevy v mladším věku na základě genetických dispozic jsou spíše minoritní, přesto je samozřejmě není vhodné brát na lehkou váhu. V případě, že někteří členové vaší rodiny měli toto onemocnění, je vhodná lékařská prohlídka, která by měla potenciální problémy včas podchytit a informovat o dalších krocích.

Rakovina tlustého střeva se nejprve nemusí nijak projevovat, jelikož je střevo orgánem, kde může nádor růst a nezpůsobovat žádné potíže. V určitém objemu se potom mohou začít projevovat symptomy, které ale nejsou specifické, a tak jim člověk nepřikládá většinou větší význam. Jde například o bolest břicha, změny frekvence stolice nebo stolice změní svůj charakter (průjmy, zácpa). Jedinou formou vyšetření, které dokáže opravdu onemocnění potvrdit, je kolonoskopie.

Se Zuzanou Bielčikovou jsme si také povídali i o následných možnostech léčby. A také jsme zmínili, jak by se pacienti po léčbě rakoviny tlustého střeva měli chovat. Zuzana Bielčiková zároveň připomněla preventivní chování, které může do značné míry vzniku tohoto onemocnění předcházet.

Spustit audio