Čím se liší chronické srdeční selhání od infarktu?

Stává se vám, že najednou nemůžete popadnout dech i při malé námaze? Že pociťujete náhlou slabost a obrovskou únavu? Špatně se vám spí a otékají vám nohy? Pak byste urychleně měli navštívit lékaře. Může se totiž jednat o srdeční selhání.

„Chronické srdeční selhání v současné době definujeme jako určitý klinický syndrom, který má řadu příčin. Nejčastější příčinou je třeba stav po infarktu myokardu. A ono se manifestuje příznaky, které jsou dlouhodobé, nebo prakticky trvalé. My je můžeme poté léčebně kontrolovat, ale chronické znamená, že jsou vleklé a dlouhodobé onemocnění. Liší se od akutního srdečního selhání tím časovým faktorem. Akutní srdeční selhání znamená náhlý vznik příznaků,“ říká doc. MUDr. Filip Málek, vedoucí kardiologické ambulance pražské nemocnice na Homolce.

Uvedl také, co je příčinou srdečního selhání a co přesně se v našem organismu během srdečního selhání děje. Řekl, jaké signály by měly být varovné, v potaz je navíc nutné brát i otázku dědičnosti.

„Léčba srdečního selhání má tři okruhy. Všichni pacienti mají doporučená určitá dietní a režimová opatření. Druhý okruh jsou léky, všichni pacienti by měli užívat léky, pokud mají srdeční selhání, tedy farmakoterapie. A další okruh je nefarmakologická léčba pro některé nemocné. Je to léčba chirurgická nebo přístrojová,“ zmiňuje Filip Málek s tím, že léčba trvá standardně doživotně včetně dietních a režimových opatření.

V rozhovoru také poradil, jak by se pacienti měli po prodělaném srdečním selhání chovat a jak mu pokud možno předejít.

Spustit audio