Astma začíná u dětí, nesmí se hlavně podcenit

Astma je nemoc dýchacích cest, o které se říká, že patří k nejčastějším onemocněním moderní doby. Vedle vrozené genetické dispozice se na něm výrazně podílejí i civilizační vlivy a nesprávný životní styl. Prof. MUDr. Petr Pohunek popsal, jaké jsou příznaky a současné možnosti léčby.

Astma je chronické onemocnění, při kterém se stahují průdušky, což vede k pocitům dušnosti a odporu při dýchání. Podle astmatiků jde o jeden z nejhorších pocitů, které člověk může zažít.

„Astma si můžeme přivodit i v průběhu života my sami svým chováním, svým životním stylem. To ale pouze v případě, že k němu máme vrozené dispozice," říká ředitel České iniciativy pro astma prof. MUDr. Petr Pohunek. „Pokud máte oba rodiče astmatiky, je dost pravděpodobné, že jejich děti budou mít s nějakou pravděpodobností podobné potíže. Je to podobné jako s alergií.“

Příznaky astmatu u sebe člověk zpozoruje sám. „Špatně se mu dýchá, nemůže se pořádně nadechnout, a to zejména po nějaké fyzické zátěži," popisuje profesor Pohunek. Podle jeho slov je v takovém případě nezbytné vyhledat lékaře.

V současné době je možné astma poměrně dobře léčit. Když se podchytí včas a je nasazena správná medikace, může člověk s astmatem žít prakticky bez omezení a věnovat se třeba i vrcholovému sportu. Pokud ale své onemocnění zanedbá, může na něj i zemřít. „V České republice stále ještě okolo 80 až 90 lidí ročně na astma zemře, naštěstí máme v této době už prakticky nulovou úmrtnost v dětské populaci.“

Spustit audio