Riziko rakoviny prostaty stoupá s věkem

Prostata trápí ve vyšším věku téměř každého muže. V 60 letech má zbytnělou prostatu polovina mužské populace, v 80 se s tímto problémem potýká devět z deseti mužů. Navíc se u prostaty často objevuje rakovina. Jedná se ostatně u mužů o jeden z nejčastějších typů nádorového onemocnění.

Prostata je výlučně mužský tělesný orgán. Jde o přídatnou pohlavní žlázu zajišťující tvorbu sekretu, který umožňuje životaschopnost a pohyblivost spermií. Prostata se nachází pod močovým měchýřem, před konečníkem, a prochází jí močová trubice, z čehož vyplývají problémy při močení ve chvíli, kdy s prostatou není něco v pořádku.

Riziko onemocnění prostaty stoupá s věkem. „Každý muž od padesáti let věku by měl mít svého urologa, kterému se svěří se svými případnými obtížemi,“ říká prof. MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podle jeho slov sice nemusí obtíže s prostatou, které se projevují například častým nebo problematickým močením, vůbec souviset se zhoubným onemocněním, ale na druhou stranu mohou. Proto je rozumné vždy při podobných potížích vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření.

Čtěte také

„K diagnostice slouží v první řadě rozbor krve, který ukáže na možnou pravděpodobnost rakoviny prostaty. Následně se provádí odebrání vzorku tkáně, ze kterého se posléze určí, zda se jedná o zhoubné onemocnění či nikoli,“ popisuje prof. Luboš Petruželka.

Vyšetření na rakovinu prostaty není nijak příjemné, přesto je potřeba k němu při podezření na toto onemocnění přistoupit. „Kromě odběru a rozboru krve jde následně o vyšetření konečníku, sonografické vyšetření, případně o vyšetření počítačovou tomografií nebo magnetickou rezonancí. Muži se ale nejvíc obávají biopsie, tedy zmíněného odběru vzorků tkáně,“ zmiňuje lékař. Metody jsou ale dnes podle jeho slov maximálně šetrné.

Na vznik rakoviny prostaty má podle všeho i kvalita sexuálního života. „Udělat erudovaný výzkum na toto téma, aby měl vypovídací hodnotu, je poměrně složité, protože se většinou provádí dotazníkovým šetřením. Jeden z posledních výzkumů přišel se závěrem, že pět a více ejakulací týdně snižuje riziko rakoviny prostaty. Šlo ovšem o muže do 30 let. Výzkum z dřívějších let - prováděný u mužů do 50 let - zjistil, že pozitivní vliv má více než 21 ejakulací měsíčně,“ říká prof. Luboš Petruželka.

Spustit audio