Strká pštros hlavu do písku?

17. listopad 2010

Když se někdo cítí ohrožený a nebrání se, jenom, jak se říká, strčí hlavu do písku jako pštros. Prý si tento pták myslí, že když nevidí útočníka sám, ten ho pak také nevidí. Zda je to pravda, jsme se zeptali Ludvíka Kunce, autora knížky „Opravník omylů ze života zvířat“. A pan Kunc nám tuto zažitou představu opět vyvrátil.

To je další báchorka, která má základ v tom, že pštros požírá větší oblázky a větší kamínky. Často ho mohou lidé vidět s hlavou skloněnou, kdy se prohrabuje v nějakém nánosu. Pštros by byl blázen, kdyby strkal hlavu do písku, protože má perfektní obranný systém. Když se postaví, má hlavu ve výšce 2,6 metru, což mu poskytuje vynikající výhled. Kdyby se k němu trávou nebo houštinou blížili lvi, tak už je uvidí z dálky, podle pohybu trávy. A má především fantastickou schopnost běhání - jakmile se pštros cítí ohrožen, nečeká a dá se do běhu. Je to vytrvalý, vynikající běžec, který běží rychlostí 60 km/h, a to na velké vzdálenosti.

Mimo to má obrovskou schopnost bránit se silnými kopanci. Dokáže jimi člověka těžce poranit, možná by ho dokázal i zabít. Nemá tedy nejmenší důvod, aby hlavu do písku strkal. Tam nachází jen ty zmíněné valounky, které mu v žaludku slouží k rozmělňování potravy. Potom také pštros požírá různé hlodavce, ještěrky apod., takže skloněná hlava je známkou toho, že si shání něco k snědku. Jakmile má hlavu nahoře, vidí vše široko daleko. Nebezpečí mu může hrozit prakticky jen od lvů.

Pštrosí vejce

Pštrosí samice snáší 12 nebo 13 vajec, ten počet se různí. Péči o rodinu přebírají samci, nikoliv samice. Samec se snaží získat co nejvíce samic, aby měl potom co nejvíce vajec na hnízdě, které následně obsedne. U pštrosů afrických se někdy rodiče střídají, u amerických a australských druhů (nandu pampový, emu hnědý) otec pečuje výhradně sám o všechno. Sedí tedy na vejcích, a když mláďata vysedí, stará se o jejich výchovu - vodí je po pampě, shání jim potravu, mláďata ho doprovázejí úplně všude. Mámy se o ně vůbec nestarají, jejich úkolem je pouze snést vejce. Pštros je ideální otec.

Pštrosáče
Spustit audio