Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá

12. prosinec 2009

Podle církevního kalendáře připadá na zítřek svatá Lucie. Kromě Mikuláše, Barbory nebo Ambrože se i k ní váže řada lidových zvyků, pranostik a pověstí. Ne všechny mají přitom pohádkově příjemný obsah, některé se blíží spíš horroru.

Kdo by neznal pranostiku Lucie noci upije a dni nepřidá! Méně lidí už ale ví, že pravdivá byla kdysi. Dnes už vlastně neplatí, protože se řídíme jiným kalendářem. Potvrzuje to i Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

"To rčení o nejdelší noci na Lucii vzniklo před změnou kalendáře v 16. století, kdy zimní slunovrat skutečně připadal na dobu kolem 13. prosince. Ale po přijetí gregoriánského kalendáře už to neplatí."

A další vysvětlení je v rozdílu mezi středním slunečním časem a skutečným nerovnoměrným slunečním časem.

"Sluníčko se ten den stále ještě zkracuje, kdežto noc se prodlužuje. Odtud tedy platí rčení, že Lucie noci upije a dne nepřidá."

Legenda o svaté Lucii vypráví, že odmítala nabídky k sňatku a rozhodla se pro panenský život. Způsob, jakým to provedla, byl drastický: aby jednoho z nápadníků odradila, vypíchla si prý oči. Ale jak potvrzuje historik umění Jan Royt, je to historická osobnost.

"Byla umučena kolem roku 304 za toho velkého posledního pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána. A její smrt byla opravdu velmi krutá. Její matka se uzdravila u hrobu sv. Agáty a ona na to reagovala tím, že rozdala majetek a odmítla se provdat za svého pohanského snoubence."

Svatou Lucii uctívá ji především Itálie a mnoho poutníků se k ní obrací o uzdravení očí, protože jméno Lucie je odvozeno od latinského výrazu pro světlo.

"Lucie byla ochranitelkou proti čarodějnictví. A od jejího svátku až do Božího narození dávaly prý hospodyně kravám kousek těsta smíchaného s rozličným kořením a zeleninami, aby nad nimi neměly zlé síly moc."

Naopak pro malé děti představovala Lucie jakési strašidlo.

"Vesměs se za Lucii převlékala velká žena. V některých krajích se dokonce ženám neforemné postavy říkalo Lucky. A ta žena se oblékla do bílého, udělala si nos z bílé látky a chodila zlobit děti."

Bolí vás v krku? Vzpomeňte si na svatou Lucii, právě ona je ochránkyní všech, kteří trpí nějakou krční chorobou. Lidé se k ní modlí i při infekcích nebo nemocech očí. Je patronkou advokátů, spisovatelů, ale i kajících se nevěstek nebo vrátných. Na obrazech ji můžeme vidět jako pannu v bílém rouchu s dvojitým křížem nebo palmou - tedy znaky vítězství a víry.

autor: nah
Spustit audio