Svatováclavské oslavy ve Staré Boleslavi

25. září 2010

V úterý si Česko připomene světce a patrona země svatého Václava. Ve Staré Boleslavi se chystá tradiční národní pouť

Každý školák ví, že kníže Václav byl zavražděn právě 28. září roku 935. Byl vzorem křesťana, žil zbožným a mravním životem. Dlouhé vlády mu ale nebylo dopřáno. Zavraždili ho pomocníci jeho bratra Boleslava. Jak říká probošt kolegiátní kapituly svatých Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi Vladimír Kelnar, Boleslav je duchovním středem země, je mementem křesťanství v Čechách. Vyžaduje naše zastavení v čase.

Vladimír Kelnar: "My jsme jeho čeleď. Hlásíme se ke knížeti, který navzdory svému brzkému odstranění z politické scény setrvává v naší historii až do současnosti."

Program Národní svatováclavské pouti začne už v předvečer svátku, tedy v pondělí.

Vladimír Kelnar: "Oslavy svátku svatého Václava mají svůj úvod v Praze. v 17 hodin na Václavském náměstí přímo pod sochou českého knížete, kde se bude konat hodinové takzvané Svatováclavské duchovní zastavení."

Do baziliky sv. Václava v Boleslavi potom bude přivezena relikvie svatého Václava.

Vladimír Kelnar: "Bude to v doprovodu čestné jednotky Hradní stráže. A ve 20 hodin potom začne ve Staré Boleslavi slavnostní svatováclavský koncert s nešporami za předsednictví arcibiskupa pražského. Nešpory vyvrcholí modlitbou k českému knížeti přímo v kryptě."

To nejdůležitější se ale ve Staré Boleslavi chystá na úterý. Oslavy začínají časně ráno. Ve chvíli, kdy svatý Václav kdysi kráčel do kostela sv. Kosmy a Damiána před jehož dveřmi byl zavražděn, se sejdou v kryptě první poutníci.

Vladimír Kelnar: "V 10 hodin je potom slavnostní bohoslužba na Mariánském náměstí, kterou už tradičně celebrují naši biskupové. Tato bohoslužba se ponese v duchu loňské návštěvy Benedikta XVI. Protože Svatý otec, který navštívil Starou Boleslav, je bezesporu poutníkem, který bude i letos připomínán."

V úterý večer bude mít také obnovenou premiéru téměř dvouhodinový němý film s původní hudbou z roku 1930 Svatý Václav. Film je v české kinematografii celkem raritou. Jeho rozpočet tehdy podle historika Jaroslava Šebka dosáhl astronomické výše, hrály v něm domácí i zahraniční filmové hvězdy, jako první film u nás získal finanční podporu státu.

Jaroslav Šebek: "Na premiéru se těším, už jen z toho důvodu, že v něm byla obsazena řada herců, kteří pak působili i ve zvukovém filmu. Toto je poslední němý film, který byl u nás natočen. Jsem zvědav na výkon Zdeňka Štěpánka v hlavní roli svatého Václava."

V obnovené premiéře bude film promítnut pouze jednou, a to od 20 hodin v pražském Rudolfinu. Promítání doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Naděžda Hávová, Radiožurnál.

autor: nah
Spustit audio