Svět chceme vysvětlovat, ne komplikovat. Duo docentky mají úspěšný stand-up i příručku o feminismu

5. duben 2024

Pod názvem Duo docentky dělají Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková „akademický stand-up“ o feminismu, emancipaci a nerovnostech ve společnosti. Věnují se výzkumu v oblasti genderu a sexuality, píší akademické články a vloni jim vyšla společná kniha Feministkou snadno a rychle. „Posbíraly jsme různé mýty a protiargumenty proti feminismu, ze kterých jsme unavené, jak se pořád opakují. A rozhodly jsme se napsat takovou učebnici obvyklých otázek a na ně rychlých odpovědí.“

Knížka v podstatě vychází z našich stand-upů. Většinu témat, která v ní rozebíráme, už jsme měly zmapovaných, takže se psala skoro sama, popisuje Lucie Jarkovská, jak vznikala publikace Feministkou snadno a rychle. Spoustu věcí jsme prozkoumávaly několik let a tou knížkou jsme chtěly ušetřit práci jiným lidem. Jeden z motivátorů byl i od studentek a studentů na vysoké škole, kteří se nás opakovaně ptají, co mají odpovědět, když jim příbuzný na oslavě řekne: Vy feministky akorát furt řešíte otevírání dveří’, zmiňuje jeden z hlavních impulzů pro vznik knihy Kateřina Lišková. Odpovědi totiž zaberou dost energie, takže mít něco připraveného ušetří dost nervů a času.

Čtěte také

Pro mě je horší psát akademické články. Recenzní řízení se vleče a celé je to únavné. Oproti tomu tahle kniha se psala mnohem rychleji, dodává Lucie Jarkovská. Obě socioložky se zároveň shodují v tom, že čeští akademici a akademičky by se měli naučit psát výstižněji. Spousta lidí píše zdlouhavě a nečitelně, nesrozumitelně. V akademické sféře se pořád zdůrazňuje, jak je něco složité a komplexní. Ne, svět je komplikovaný, a my ho máme vysvětlit, nabídnout interpretace. O tom je ta sociálněvědní humanitní akademická práce vystihnout argument, jasně ho popsat a přiložit k němu evidenci, ne komplikovat svět, uzavírá Kateřina Lišková litanii na způsob psaní v akademických pracích.

Co se skrývá pod rubrikou věčné aktuality, kterou Duo docentky pravidelně začínají svůj stand-up? Bude mít kniha Feministkou snadno a rychle pokračování? A co Kateřinu Liškovou a Lucii Jarkovskou za poslední dobu alespoň trochu potěšilo? Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém zazní i názor obou socioložek na české stand-upy!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka