Světlušky vylétly do ulic. Prodávají tykadla a náramky na pomoc nevidomým

3. září 2015

Dvojice dobrovolníků v kostýmech s tykadly a krovkami můžete potkat 7-11. září v ulicích českých a moravských měst. Začala celonárodní sbírka Světluška na pomoc nevidomým a lidem s těžkým zrakovým postižením, kterou organizuje Nadační fond Českého rozhlasu. Výtěžek sbírky slouží mimo jiné na výcvik vodicích psů, speciální pomůcky, studijní stipendia nebo osobní asistenty.

„Světlušky budou zářit ve více než třech stech městech a obcích po celé ČR, abyste je ve svém okolí nepropásli, vznikla webová stránka svitis.cz. Na ní v době sbírky snadno zjistíte, kde se blízko vás aktuálně nachází dobrovolníci s kasičkou ve tvaru lucerny,“ řekl ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip a doplnil, že na svitis.cz, naleznou příznivci Světlušky i knihovny, kde lze také podpořit sbírku nebo vybrané příběhy těch, kterým společně se Světluškou už pomohli.

Světluška posvítila na cestu tmou například osmileté nevidomé Věrce S. z Huslenek, které přispívá na osobní pedagogickou asistentku. Ta s Věruškou pracuje nejen ve škole, ale připravují se společně i na vyučování. Věrka navštěvuje klasickou 3. třídu základní školy, a protože je vzornou studentkou, zvládá s asistentkou bez problémů studijní tempo svých spolužáků.

Světluška neopouští ale nevidomé ani v dospělosti. Nejčastěji jim pomáhá se zaplacením kompenzačních pomůcek, jako jsou mluvící počítače, mobilní telefony se speciálními aplikacemi, nebo optické lupy zvětšující text. Bez nich nemají těžce zrakově postižení lidé přístup k informacím a je pro ně složité najít si zaměstnání nebo jiné uplatnění.

Ročně pomůže sbírkový projekt stovkám zrakově handicapovaných dětí i dospělých vést maximálně samostatný a pestrý život. Světluška podporuje také neziskové organizace, které přispívají ke zlepšení kvality života zrakově postižených lidí.

Pokud, i přes spuštění aplikace svitis.cz, nestihnete chytit Světlušku v ulicích, můžete ji podpořit po celý rok odesláním „déemesky“. Dárcovskou sms posílejte ve tvaru DMS SVETLUSKA na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč. Více na www.darcovskasms.cz. Po celý rok je možné přispět také na sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100 nebo zvolit další způsoby platby na www.svetluska.net.


Kontakt:
Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Světluška děkuje svým partnerům, bez nichž by se nemohla sbírka uskutečnit:

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, společnosti HERBADENT, hlavnímu partnerovi Světlušky a také Nadaci Vodafone, která je partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 13 lety založil a je jeho velkou oporou.
Sbírku Světluška letos velmi podpořila Česká televize odvysíláním charitativní spotové kampaně. Spoty mohou vidět i diváci v síti multikin Cinema City.

Sbírkové dny by se nemohly uskutečnit bez pomoci firem, které poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby či produkty. Společnost Model Obaly vyrábí originální kostýmy – papírová křídla a lucerničky, podle kterých se poznají světluščí dobrovolníci. Společnost DPD třináctým rokem distribuuje několik tun sbírkových předmětů do škol v celé ČR, o světluščí tykadla a náramky se po celý rok stará také partner pro logistiku a skladování Dachser Czech Republic. Společnost G4S má zase na starosti bezpečný svoz pokladniček a počítání výtěžku.

Poděkování dále patří společnostem SVS a Durabo, které pro Světlušku zdarma zajistily tiskové materiály a dalším partnerům, bez jejichž pomoci by se Světluška při organizaci sbírky neobešla: Activa, Alex Fox, Boss Timer, Copy General, Eltodo, Felco Praha, Grantis, Juta, Magistrát hlavního města Prahy, Pebal, Ray Film, Ters, Van Gillern, ZDM a Asociace turistických oddílů mládeže (Asociace TOM).

Internetové stránky www.svitis.cz spolu s mobilní aplikací Svítíš pro dobrovolníky vytvořily pro Světlušku agentury Bistro a Mobile internet ze skupiny tAdy. Děkujeme!

autor: Barbora Mocová
Spustit audio