Tankování v Polsku? Levnější a kvalitnější, tvrdí řidiči

8. srpen 2012

Světelné tabule u čerpacích stanic po celé České republice už dlouhé měsíce nepřinášejí motoristům žádné dobré zprávy. Proto lidé, kteří bydlí u hranic s Polskem, využívají možnosti tankovat za hranicemi. Vyplatí se jim to hned dvakrát – kvůli ceně a údajně i kvůli kvalitě pohonných hmot.

Kurzy eura a také ceny u polských čerpacích stanic se průběžně mění, je proto vždycky potřeba překontrolovat, zda se tankování za hranicemi stále vyplatí. Aktuálně je to výhodné. Není proto divu, že k polské benzínce přijíždějí auta s německými i českými SPZ.

„Je to tu podstatně levnější, o 2,50 koruny,“ pochvaluje si například jeden z Čechů, který sem přijel za levnějším benzínem.

V Polsku tankuje pravidelně i pan Miroslav a jeho manželka. „Přijedu vždy, když mám prázdnou nádrž. V zimě tu bylo přibližně o dvě koruny levněji než v Česku,“ vysvětluje. „Teď už je rozdíl menší.“

Nejde prý jen o cenu, ale i o kvalitu

Češi v Polsku tankují, i pokud tam ceny trochu vzrostou. Nejde prý jen o to, že jsou tam pohonné hmoty levnější, jsou prý i kvalitnější. Říká to i pan Miroslav.

„Mají tu kvalitnější naftu. Klesla mi totiž průměrná spotřeba na autě,“ upozorňuje. „Přibližně o půl litru na 100 kilometrů.“

„Všichni mi polské pohonné hmoty doporučovali. Počkala jsem si nejprve, co udělají s jejich auty, a teprve potom jsem sem začala jezdit,“ říká jedna z Češek u polské čerpací stanice.

Česká ekonomika nákupy za hranicemi trpí

Paní Alena, která stejně jako pan Miroslav a další stovky Čechů tankuje v Polsku, je spokojená. Ekonomové už méně. Proč, to vysvětluje ekonomka Hana Nováková.

„Poslední dobou se rozmáhá to, že Češi jezdí nakupovat do zahraničí – nejen pohonné hmoty. Poté přiživují spíše zahraniční ekonomiku než českou, tedy než tu, pro kterou pracují,“ říká.

Češi však chtějí ušetřit. To, že mohou nákupem pohonných hmot za hranicemi v konečném důsledku přitížit tuzemské ekonomice, je pro ně vedlejší. Nakupují prý především podle ceny.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: sas
Spustit audio