Tématem veletrhu v Brně bude církevní turistika

9. leden 2012

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP zahájí 12. ledna 2012 v 10.00 hodin v Brně mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu GO a mezinárodní veletrh turistických možností v regionech Regiontour. Vystoupí se svou přednáškou o církevní turistice a setká se s hejtmany.

Návštěvy poutních míst jsou jednou z nejstarších forem cestování. Tzv. „církevní turistika“ se v současné době stává významným segmentem cestovního ruchu. Velmi stabilní motivace k návštěvám poutních míst poutníky z Čech a Moravy, ale i ze zahraničí si je vědom nejen turistický průmysl, ale také církev. Vycházet vstříc tomuto zájmu je jejím zcela přirozeným úkolem souvisejícím s úsilím o větší otevřenost i vůči sekulární veřejnosti. Na toto téma chce upozornit také 21. mezinárodní veletrh turistických možností v regionech REGIONTOUR, který se na brněnském výstavišti uskuteční od 12. do 15. ledna 2012. Ten má přinést komplexní informace o nabídce českých a moravských regionů v oblasti církevní turistiky.

O pozvednutí úrovně církevní turistiky se již delší dobu snaží pražský arcibiskup Dominik Duka. Je mnoho lidí, kteří cestují za krásou našich církevních staveb, kulturním prostředím a sakrálním uměním. Církevní turistika k tomuto rozměr přidává ještě další rozměr duchovní či transcendentní. Účast církve na veletrzích a dalších setkáních, které se touto problematikou zabývají, je však mimo jiné i příležitostí zdůraznit, že církevní památky mají svá pravidla. Jak při podobné příležitosti řekl pražský arcibiskup Dominik Duka OP, „jde o to, aby ten, kdo přichází do kostela, věděl, že přichází do prostoru výsostně kulturního na úrovni muzea, galerie a také, že přichází na místo posledního odpočinku významných osobností.“ Je proto žádoucí dbát na školení průvodců, ale také na to, aby se patřičné informace dostaly k lidem, kteří církevní památky propagují.

Právě proto se pražský arcibiskup spolu s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem zúčastní také zasedání Rady Asociace krajů ČR. Arcibiskup Duka již dříve s hejtmany krajů jednal o formách spolupráce na regionální úrovni a o podílu krajů na financování obnovy církevních památek, ať již z krajských rozpočtů, nebo z evropských fondů. Otevřený přístup církve vítá i vedení ministerstva pro místní rozvoj.

Česká republika je z pohledu evropské církevní turistiky dosud neobjevenou zemí, přestože její území odedávna patřilo k duchovně významným oblastem. Dobrým příkladem pro oživení poutí za duchovními památkami je příklad z jižní Moravy, kde se letos podařilo obnovit tradiční Svatojakubskou cestu vedoucí poutníky až do španělského Santiaga de Compostela. Trasa mezi Brnem a Mikulovem byla osazena prvními umělecko-řemeslnými prvky a vyznačena typickou svatojakubskou mušlí.

V jižních Čechách pro církevní turisty připravují zase konkrétní tematické okruhy pro několikadenní pobyty, během kterých mohou cestovat od jedné památky ke druhé. Návštěvu některých poutních míst, například Lomečku na Strakonicku, křížové cesty v Římově u Českých Budějovic nebo Klokot na Táborsku, lze navíc spojit s cyklistickým výletem nebo jinými doprovodnými aktivitami.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio