Terezínské dítě Helga Hošková-Weissová a její výtvarné dílo

8. listopad 2009

Helga Hošková-Weissová je jedním z mála terezínských dětí, které přežily válku, a současně autorkou unikátního souboru kreseb z terezínského ghetta, které jsou známy po celém světě. Při příležitosti státního svátku 28. října ocenil prezident republiky Václav Klaus zásluhy Helgy Hoškové-Weissové v oblasti kultury, umění a výchovy vysokým státním vyznamenáním - medailí Za zásluhy I. stupně. Retrospektivu dosavadní tvorby Helgy Hošková-Weissová nyní vystavuje Židovské muzeum v Praze ve své Galerii Roberta Guttmanna.

Výstava při příležitosti 80. narozenin Helgy Hoškové-Weissové zahrnuje jak její dětské práce z koncentračního tábora Terezín, tak i vyzrálou tvorbu.

Helga se narodila v roce 1929. V deseti letech byla z rasových důvodů vyloučena ze školy a v prosinci 1941 byla s rodiči deportována jedním z prvních transportů do Terezína. Ve volných chvílích si psala deník i kreslila. Postupně tak vytvořila neobyčejně působivý soubor kreslených dokumentů, který se svojí sdělností odlišuje od výtvarných projevů ostatních dětí i terezínských malířů.

Helga tři dny před nástupem do transportu do Terezína, Praha,  4. prosince 1941

Po skončení války a návratu do Prahy si Helga Hošková-Weissová doplnila vzdělání a od roku 1950 studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Počátkem šedesátých let se začala umělecky vyrovnávat s obdobím válečné perzekuce. Své otřesné zážitky vyjádřila v cyklu rozměrných a silně expresivních obrazů, nazvaném "Kalvárie". Na podzim 1965 odjela na studijní stipendium do Izraele, kde se její paleta poprvé rozzářila jasnými barvami. Po návratu zpracovávala své studie a vzpomínky v cyklu obrazů biblických krajin a figurálních motivů ze světa ortodoxních Židů. Výběr obrazů z obou uvedených cyklů je na současné výstavě v Galerii Roberta Guttmanna rovněž zastoupen.

Po srpnové okupaci v roce 1968 Helga nemohla vystavovat a na několik let přestala vůbec malovat. Teprve koncem sedmdesátých let vznikly její nové, převážně nefigurativní obrazy s motivy zkázy, vyvrácených kořenů a zraněné země, jež spojila v cyklu s příznačným názvem "Katastrofy". V osmdesátých letech se pak definitivně vrátila k malování a tradičním židovským motivům, které lze v Galerii Roberta Guttmanna rovněž zhlédnout.

Helga Hošková-Weissová: Pogrom, 2009, kombinovaná technika, plátno, 900 × 600, LD: H 09

Po roce 1989 měla Helga Hošková-Weissová řadu výstav po celém světě a její díla byla reprodukována v mnoha zahraničních publikacích a několika dokumentárních filmech. Helga Hošková-Weissová svým dílem podává svědectví o krutých zkušenostech, které ovlivnily celý její život a uměleckou tvorbu. Její současná výstava proto není pouhou retrospektivou, ale i poselstvím pro budoucnost. K výstavě vyšel též doprovodný katalog, který lze zakoupit v muzejních obchodech nebo na internetových stránkách Židovského muzea.

Helga Hošková-Weissová
autor: Leo Pavlát
Spustit audio