Terezínští skladatelé. Výstava Nakupujte u Židů. Malíř Patrik Hábl

20. srpen 2017

Hudební festival Gustav Mahler a Terezínští skladatelé se koná na počest nedoceněných umělců, kteří tvořili Terezíně. Výstava Nakupujte u Židů! v židovském muzeu ve Vídni představuje prominentní vídeňské obchodní domy.

Ve středu 23. srpna začíná v Terezíně mezinárodní Hudební festival Gustav Mahler a Terezínští skladatelé 2017 - 2025. Jeho základ tvoří hudba Gustava Mahlera a opomíjená díla hudebních skladatelů, kteří tvořili v terezínském ghettu. S festivalem vzniká zároveň Institut Terezínských skladatelů, který je doprovázen konferencí. Mluvili jsme s organizátorem celého projektu Jiřím Polákem.

Logo

Kdy a kde se chodilo na procházku se želvou? Bylo to v roce 1839 v Paříži, kde v pasážích začaly vznikat předchůdci obchodních domů. Želva symbolizovala tempo potulování se po obchodech a je také jedním z prvních exponátů na výstavě Nakupujte u Židů, která představuje obchodní kulturu ve Vídni.

Jak zhmotnit někoho, kdo zde už není, ale stále zůstává? Jak si lépe pamatovat historii? Malíř Patrik Hábl se svojí instalací s názvem Introspekce v Malé pevnosti v Terezíně dotýká nejhlubších tajemství života, smrti i lidské historické zkušenosti.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

Pořad ke stažení najdete zde.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio