Těžká doba pro sestřičky. Během pandemie profesi často opouští nebo mění místo působení

24. leden 2022 15:56, aktualizováno

Dříve třeba oddělení ARO, teď domov pro seniory. Některé sestřičky v době pandemie změnily intenzivní péči za oblast sociálních služeb. Vedl je k tomu bližší kontakt s klientem i časové důvody. Lidem teď sice přímo nezachraňují život, spíš klientům zlepšují jeho kvalitu, ve své nové práci ale vidí stejný smysl.

„V nemocnici se pacienti střídají víc než zde, takže tady máte větší příležitost udělat si s nimi bližší vztah. Víte o čem si povídat, protože už znáte i jejich minulost. Je to hezčí,“ popsala sestřička Barbora Krýslová, která do domova pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou přišla před třemi měsíci z oddělení chirurgie v nemocnici v Klatovech.

Některé sestřičky přecházejí z nemocnic do sociální péče

Podobně je na tom i staniční sestra Petra Materna, jež pracuje v domově Clementas zhruba rok. Její předchozí působiště bylo také v klatovské nemocnici na oddělení ARO. „Prvním podnětem pro mě byl jednosměnný provoz. Syn začal chodit do školy, takže jsem hledala práci na jednosměnný provoz, abych mohla zajistit chod domácnosti. Práce zde je diametrálně odlišná. Je to vedoucí pozice, takže spoustu odpovědnosti, obnáší to péči o klienty, péči o medikaci a kontakt s rodinou. To jsem ve zdravotnictví neměla, protože tam to vždy zaštiťuje lékař. Největší změna je pro mě v tom kontaktu, že s rodinami mluvím téměř každý den,“ vysvětlila Petra Materna.

Dvě sestřičky nastoupily také do domova se zdravotním postižením v Horní Bříze. „Jedna pracovala na interně a druhá na ARO. "V nemocnici se podle nich takzvaně protáčí moc klientů a práce v pobytové službě má stálou klientelu. To uvedly při pohovoru," řekl ředitel Radek Vyhnálek.

Irena Křivánková opustila práci v nemocnici po 42 letech. „Byla jsem v intenzivní medicíně od 19 let. Přesčasy vždy byly a budou, s tím se ve zdravotnictví počítá. Celý život střídáme soboty a neděle, ale práce i dokumentace přibývá a nižšího personálu je nedostatek. Takže jsem se nakonec rozhodla, že půjdu do Horní Břízy a myslím si, že sociální péče má dnes prim a je hrozně podceňovaná,“ uvedla Irena Křivánková.

Podle české asociace sester není odchod sestřiček do sociální sféry trendem, ale týká se spíše jednotlivců.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio