Tříletá Amálka z Povrlů dostala nové srdce. Po měsíci v nemocnici je konečně doma

5. březen 2016

Je jí tři a půl roku a jmenuje se Jana Amálie. Po přechozené virové infekci skončila s diagnózou dilatační kardiomyopatie a nutně potřebovala transplantaci srdce.

Měsíc strávila s tátou v pražské nemocnici Motol. Včera se konečně vrátila domů, do obce Povrly na Ústecku, kde na ní čekaly tři sestry a maminka Klára.

Stojíme s Klárou před malým panelákem v obci Povrly na Ústecku. Netrpělivě čeká na příjezd sanity, která po měsíci přiveze její dceru Amálku domů z nemocnice.

„Já bych to vzdala hned, kdybych to měla já, já bych to nedala, a jsem ráda, že vlastně ostatní děti jsou zdravé, protože ony nemají ten duch bojovat jako ta Amálka,“ říká její maminka.

Poprvé si všimla, že je u Amálky něco špatně ve čtvrt roce, kdy byla stále dušná, měla čtyřicítky horečky a týden co týden s ní chodila k lékaři.

Pediatrička ale neměla pro Klářin strach pochopení: „Říkala, že má pouze sníženou imunitu,“ popisuje Klára.

Matka tedy vzala dceru k jinému lékaři a věci se daly do pohybu, Klára s Amálkou putovaly okamžitě do nemocnice s podezřením na přechozený oboustranný zápal plic.

„O půlnoci jí selhalo srdíčko v mé náruči. Nevěděla jsem, co dělat, protože vím, že byla dušná, snažila jsem se otevřít okno na tom oddělení. To nepomohlo, začala modrat, tak sem začala křičet na sestřičky,“ popisuje chvíle hrůzy.

To už šlo Amálce o život, srdce selhávalo. Vrtulníkem jí převezli do Motola. Naštěstí pro děvčátko se našel vhodný dárce - chlapec ze Slovenska.

S Amálkou byl v nemocnici její otec Lubomír. Doma totiž zůstaly ještě tři další děti. On sám je po transplantaci srdce a kvůli péči o dceru musel odejít z práce.

Třiletá Amálka z Povrlů je po transplantaci srdce doma

Rodina to tedy nemá lehké ani po finanční stránce. O to víc překvapila mladé rodiče iniciativa na facebooku, kde jim jiní rodiče nabízeli věci pro jejich dcerku.

Během deseti dní na Facebooku zaznamenali 18 tisíc sdílení. Kuchyně rodiny je zpola naplněna dárky pro Amálku - hračky, ale například i dezinfekce.

Rodina má velké plány, potvrzuje pan Lubomír: „Plánujeme toho docela dost, uvidíme co nám zdraví moje i holčičky dovolí.

Pokud transplantace proběhne úspěšně, to znamená, že nemá žádné imunologické komplikace tak za dobře vedené péče kontrol ta úspěšnost a šance na život je mnohaletá. Srdce totiž roste spolu s dítětem. „Normálně funguje jako živý orgán, který je vlastní,“ vysvětluje dětský kardiolog Václav Podolský.

autor: dap
Spustit audio