Turecký Galileo

18. květen 2008

Turecko se nachází uprostřed vážného politického zápasu, jehož výsledkem může být zákaz vládní Strany spravedlnosti a pokroku. Je to de facto politický zápas, i přesto, že osud partaje mají formálně v rukách soudy. Zájem na jejím zrušení mají sekularisté, kteří sice v posledních letech prohrávají volby, ale ovládají armádu a soudní moc. Nyní se vyskytl pozoruhodný případ dalšího procesu, tentokrát s člověkem, který zastává takzvaný kreacionismus, tedy učení, že svět byl stvořen v šesti dnech.

"A přece se točí," poznamenal v roce 1633 slavný Galileo poté, co se dostal do sporu s inkvizicí a odvolal svá tvrzení o kulatosti Země. Galileo byl o své pravdě přesvědčen, ale vládnoucí ideologie ho přinutila se jí vzdát - alespoň navenek. V něčem jeho případ připomíná soud, který proběhl nedávno v Turecku, i když se v něm (na rozdíl od kulatosti Země) důkazový materiál hledá těžko.

Hlavní postavou kuriózního sporu je spisovatel Adnan Oktar, který tvrdí, že svět vznikl v šesti dnech, jak je to popsáno v Koránu, v židovské Tóře a v křesťanské Bibli. Přihlásil se tedy ke směru, který se označuje jako "kreacionismus" a který (někdy částečně a někdy zcela) odmítá Darwina. Na tom by samozřejmě nebylo nic zvláštního, ostatně i mezi kreacionisty jsou rozdíly - jedni například chápou dny stvoření jako určité etapy, druzí jako naše běžná 24hodinová období, a navíc kreacionismus zastává i celá řada respektovaných vědců. V kauze Adnana Oktara jde ale o to, že za své názory dostal tři roky za mřížemi.

Soud tvrdí, že Oktarova organizace Nadace pro vědecký výzkum je ilegální a hlavnímu viníkovi měla sloužit k jeho pokoutnému obohacení. Pozoruhodné je, že před časem rozhodl soud jinak. Už v roce 1999 bylo totiž zatčeno 50 členů Oktarovy nadace. Teď se celá věc dostala opět do centra pozornosti. Spolu s hlavním obviněným stanulo nyní před tureckou spravedlností dalších 17 lidí. A kritici tvrdí, že za vším je silný politický tlak.

Oktarův kreacionismus zavání islámem, zatahovaným do politiky, přesněji řečeno do škol. Oktarovy knihy se totiž čtou ve 150 zemích, byly přeloženy do 50 jazyků. Jak bylo řečeno, v samotném Turecku se nedávno rozhořel boj mezi umírněnou islámskou stranou a sekularisty. Strana premiéra Erdogana prosadila svého prezidenta a také povolení šátků na univerzitách. Sekularisté přišli ale s tvrdým protiútokem. Nechtějí nic menšího než zákaz premiérovy strany. Takže se zdá, že Adnan Oktar se se svým kreacionismem stal obětí daleko většího zápasu.

autor: Daniel Raus
Spustit audio