U stanice metra Vltavská vznikla nová venkovní galerie. Letos nabídne čtyři výstavy

29. leden 2021

Jestli patříte mezi ty, kterým chybí kvůli vládním opatřením proti koronaviru možnost zajít třeba do muzea, máte v Praze novou příležitost. Výtvarná díla si můžete prohlédnout třeba cestou z práce nebo do obchodu. Přímo u stanice metra Vltavská totiž funguje venkovní galerie. Výstavy se tam navíc budou během roku obměňovat.

Na zdi u kaskádovitých schodů přímo vedle vestibulu stanice Vltavská je jako první projekt zavěšených šest černobílých velkoformátových fotografií. Na nich jsou zachycení lidé a život právě v okolí stanice. I to by mělo přispět tomu, že díla nepoškodí vandalové. „Ten první kurátorský počin jsem zvolila tak, abychom se tomu prostředí příliš neprotivili, abychom mu šli naproti, je tu silná streetartová scéna, jsou tu lidi, kteří jezdí na skejtech, vlastně podklady té fotky tvoří různé grafitti,“ říká kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová.

Galerie spolupracuje na projektu Umění pro město s dopravním podnikem a hlavním městem. Společně přitom původně vybírali z návrhů na velkoformátové malby, takzvané muraly, které by na zdi u Vltavské byly. „V téhle lokalitě žádný projekt nezvítězil. Bylo jich asi 32 a často ukazovaly, že ta lokalita je problematická, je to terasovité prostředí. Řada těch projektů spíše navrhovala koncept, který byl doplněný třeba i objektovými instalacemi, což jsme nemohli podpořit, protože bychom nesplňovali podmínky té výzvy,“ říká kurátorka Foltýnová.

Každé tři měsíce jiná výstava

Muraly tak město připravuje u dalších stanic metra, jeden je například už od září na Opatově. Tady na Vltavské se budou umělecké instalace měnit. „Tohle je dočasná výstava, která se bude měnit každé tři měsíce. A to je na ní to nejzajímavější, to není jeden piece, na který se jednou podíváte a máte hotovo, ale v podstatě pokaždé, když zavítáte, tak máte důvod do této zátoky zase zavítat a oživit si svůj dennodenní zážitek. Je super, že se doprava potkává s kulturou a ve finále je to veřejný prostor, který z toho benefituje,“ vysvětluje Anna Švarc, která má v pražském dopravním podniku na starosti architekturu metra.

O tom, jaké další instalace na zdi budou na jaře, v létě a na podzim, rozhodne výtvarná komise do konce března. Jisté ale je, že by měly mít souvislost přímo s Vltavskou. Tam bude galerie celý letošní rok. Když se osvědčí, zváží město její pokračování.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka