Už letos skončí rekonstrukce Barrandovského mostu. V březnu se uzavře rampa ze Strakonické

22. únor 2024 09:00

Dopravní omezení při poslední části rekonstrukce Barrandovského mostu se výrazně projeví i na příjezdu do hlavního města. Uzavřená bude totiž zhruba půl roku nájezdová rampa na most ze Strakonické ulice. Oprava vůbec nejvytíženější dopravní stavby v republice, má být letos kompletně hotová.

Uzavírka rampy ze Strakonické má pomoct s rozmělněním dopravy, která na Barrandovský most z různých směrů najíždí. Z modelových simulací vyplynulo, že právě tohle řešení bude mít ve výsledku nejmenší dopad na provoz v okolí i dalších částech města.

Čtěte také

„Strakonická rampa má ve stávajícím stavu poptávku nějakých 13 tisíc vozidel za den, oproti rampě K Barrandovu, kde je přes 22 tisíc vozidel. Když se všechny tyhle směry pokusíme nahnat do profilu Barrandovského mostu, tak máme kapacitní problém,“ vysvětluje Michal Peterka z úseku dopravního inženýrství Technické správy komunikací.

„Pro ranní i odpolední špičku vyšly výsledky jednoznačně pro to uzavření. My jsme schopni těch 13 tisíc vozidel obsloužit po vratné rampě na Lihovaru a po objízdných trasách,“ dodává.

Objízdné trasy

Nápor aut má podle Technické správy komunikací otočná rampa na Lihovaru zvládnout. To si silničáři vyzkoušeli už v minulých letech. Auta ze Strakonické tak budou buď pokračovat dál do centra, nebo na most najedou právě přes otočnou rampu na Lihovaru.

Čtěte také

Na mostě jako takovém budou v každém směru po celou dobu prací průjezdné tři pruhy. Na objízdných trasách mají pomoct opatření připravená už v předchozích etapách.

„To jsou stavby jako třeba ta vratná rampa, potom je to trvalé otevření MÚK Písnice, kde vlastně dokážeme v rámci té objízdné trasy nabídnout Modřanům bližší spojení po Pražském okruhu. Navyšovali jsme kapacitu na sjízdné rampě z Barrandovského mostu na Modřanské, z Modřanské na Jižní spojku,“ vyjmenovává Michal Peterka.

Dvě etapy najednou

Letošní část oprav má být poslední. Vedení města a TSK spojilo práce, které byly původně plánované do dvou let. I proto začnou už 11. března. Kvůli tomu bude zároveň nutné dopravní omezení začátkem června upravit.

„Ze zkušeností víme, že nejkritičtější okamžik je v prvních dvou týdnech. A kvůli tomu, že slučujeme dvě etapy, tak v půlce se přepneme z etapy tři na etapu čtyři, takže se změní dopravní značení. To znamená, že tou rizikovou fází projdeme letos dvakrát,“ říká náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib z Pirátů.

Silničáři vyznačí i provizorní vyhrazené pruhy pro autobusy, změny v provozu MHD chystá i Dopravní podnik hl. m. Prahy, aby veřejnou dopravu práce ovlivnily co nejméně. Vedení města doporučuje při cestě autem využívat navigaci i na místech, která lidé znají. Rekonstrukce Barrandovského mostu má být kompletně hotová do konce srpna.

Spustit audio