V Brně představili dvě varianty vlakového nádraží. Rozhodnout se má do konce roku

8. únor 2014

U řeky, nebo pod Petrovem? Výhody i nevýhody dvou zvažovaných variant polohy nového hlavního železničního nádraží dnes v Brně shrnula studie, kterou si u nezávislé firmy objednala Správa železniční a dopravní cesty. Sto let trvající spor by tak mohl být ukončen ještě v závěru letošního roku.

Zatímco město už desítky let preferuje nádraží mimo historické centrum, občanská koalice Nádraží v centru vypracovala variantní návrh víceméně v současné poloze. Obě strany přitom i nyní tvrdí, že právě jejich návrh má větší šanci uspět.

Brno podpoří variantu, kterou vybere a zaplatí stát. Náměstek primátora Robert Kotzian z ODS věří, že to bude nádraží u řeky:

„S variantou pod Petrovem je spojeno tolik komplikací a nákladů navíc, že není perspektiva, že by byla realizovatelná v dohledné době, pakliže vůbec.“

Za vyšší náklady ale vysokorychlostní tratě vedou skrz nádraží, při variantě u řeky musí vlak na trase Praha-Vídeň z trati odbočit, upozorňuje Jana Drápalová ze Strany zelených:

„Při té variantě hrozí, že sice tady bude vybudována kolem Brna ‚vrtka‘, ale zastavovat nebude. Což se ve chvíli, když projíždí nádražím, už tak jednoduše nestane.“

autor: hol
Spustit audio