V hlavě mi pořád zní hudba

26. březen 2014

Když se řekne Chinaski, můžou se vám vybavit dvě věci. U nás ale lidem hned zazní v uších hudba. Michal Malátný je zpěvákem kapely s tímto jménem, která v současnosti boduje s písní Tabáček. Tento původně herec se na pódiu snaží propojit obě složky, muziku i show. Ale to, co vidíte před sebou na koncertě, se nemusí shodovat s obrazem v soukromí. Jaký je tedy Michal Malátný, původním jménem Novotný?

Konjunkce Slunce a planety Merkur ve znamení Raka, zároveň kvadratura od Slunce na planetu Uran ve znamení Vah: Jako člověk máte plno fantazie a představ, prakticky od nich nemáte klid. Napomáhají inteligenci, která vaší osobě umožňuje žít a působit na veřejnosti. Mezi ostatními jste oblíbený, ale taky často cítíte svou náladovost. Díky umíněnosti a impulzivnosti jste v minulosti možná leccos ztratil, ale právě to vám pomohlo k uvědomování si potřeb ostatních.

Je dobré, když umělec nemá klid od svých nápadů a fantazií? Věříte svým snům?

Mít klid od nápadů a fantazií u mě prostě nejde, myslím na ně pořád. Kudy chodím, tam mi v hlavě zní hudba nebo nějaké texty. Když se člověk naučí zpívat a uvolní si všechny svaly a není v tom žádná křeč, tak si u toho odpočine. Pro mě jde o uvolnění. Snům věřím, zvláště těm, co se mi zdají v noci. Taky poznám, když na mě jde nemoc, protože se mi zdá vždy jeden sen, mé tělo ji asi cítí. Naštěstí ho mám málokdy. Věřím taky, že když člověk má nějaký sen a opravdu po něm touží a má trpělivost, píli a trochu štěstí, tak se mu cíl povede naplnit.

00320202.jpeg

Hodně působíte na veřejnosti. Byl jste vždy šoumen, nebo máte za sebou dětství stydlína?

Mám za sebou dětství mlčenlivého, stydlivého dítěte. Pokud mi otec řekl, ať jdu k sousedům půjčit hrábě, nebyl jsem schopný jít za cizím člověkem a oslovit ho, promluvit na něj. Nikdy jsem prostě nebyl šoumen, třídní bavič. Když jsem jezdil na pionýrské tábory, většinou trvaly asi čtrnáct dní. Já jsem se s dětmi skamarádil tři dny před odjezdem. Deset dní mi trvalo, než jsem k nim našel nějakou cestu. Pak mi bylo hrozně líto, že už je konec. A kvůli těmto problémům jsem tak trochu začal dělat divadlo. Přišlo mi jednodušší oslovovat lidi cizími osudy z jeviště, které je od toho postavené. Bariéra se mi tak překonávala lépe. Našel jsem v amatérském divadle bezvadné lidi, se kterými jsem si rozuměl, nestyděl se před nimi a potom to se mnou takhle dopadlo. Prostě se hudbou živím, jsem na pódiu jako šoumen a extrovert, a přitom nejde o mou přirozenou vlastnost. Jsem celý den tichý a klidný, a večer si vše užiji. Nedělá mi problém se na koncertu urvat ze řetězu, až si lidi myslí, že jsem se zbláznil nebo jsem na drogách. Ani jedno není pravda, jde prostě o hru.

Co člověk může ztratit díky umíněnosti, impulzivnosti a přehnaným reakcím?

Důvěru přátel. To je myslím nejhorší věc, co se vám může stát. Jsem v tomto ohledu komplikovaný a myslím si, že mé přátele a kolegy v kapele tím často trápím. Nosím v sobě takové bloky, a když se pak zaseknu, nikdo ze mě nevyrazí ani slovo. Třeba při nějakém zkoušení ve škole jsem odpovědi věděl, ale bylo mi trapné to začít "okecávat". Na zkoušce na DAMU se mi to taky stalo. Zatnul jsem se a nic. Pan profesor byl ještě tak hodný, že mi napověděl. Já věděl, co dál říkat, ale nic ze mě nevyrazil, prostě jsem přišel na další termín.

Uvědomujete si potřeby ostatních lidí?

Asi moc ne. Možná jde o sobectví, taky asi mám svůj svět. Každý soudí ty ostatní podle sebe. Takže když mě nic netrápí a necítím žádné potřeby, mám pocit, že jsou na tom úplně stejně. Lidi okolo mě to mají těžké, jejich potřeby si uvědomuji málo.

Luna ve znamení Blíženců v trigonu na Uran ve znamení Vah, stejně tak trigon na Pluto ve znamení Panny: Postavení vypovídá o úspěchu, který byl velmi příjemný, i když zasloužený. Pohybujete se v moderních médiích, stejně tak ale musíte neustále cestovat po krátkých tratích. Zajímáte se o neobvyklé věci, které vás inspirují i v tvorbě a životě. K životu potřebujete nezávislost.

Michal Malátný

Byl pro vás úspěch příjemný? Musel jste ho dlouhodobě podporovat různými snahami?

Hráli jsme s naší kapelou deset let, než nám vyšla první deska, a té si vůbec nikdo nevšiml. Odehráli jsme zadarmo stovky koncertů, protože hudbu máme rádi. Cesta za úspěchem zkrátka nebyla z neděle na pondělí. Trvala dlouho a úspěch mě těší, ale ve smyslu, že to, co dělám, není zbytečné. Že snaha není marná a hudba se někomu líbí, ovlivní mu v pozitivním smyslu život. Lidi se odreagují, pobaví, zatancují si, s někým se třeba seznámí. Ale jelikož mám takovou pitomou povahu, zase tolik omámený úspěchem nejsem. Uvnitř mě potěší, ale nemusejí mi ho lidi tak moc dávat najevo. Nejsem úplně "urvanej" z fanynek, a když mě někdo pozná na ulici, jde pro mě o velké trápení. Nevím, jak se mám chovat nebo co bych měl dělat. Jestli mě chtějí vidět, tak na koncertě je to ono, jinak potřebuji soukromí.

Jaké to je, často cestovat po naší zemi? Potkáváte různé lidi a diváky, co je na nich zajímavého?

Cestovat po naší zemi je skvělé. Celou střední školu jsem hrál divadlo. Každý volný víkend jsme jezdili na amatérské přehlídky, setkání divadelníků nebo recitační soutěže. Pak jsem studoval divadelní fakultu a v tutéž dobu už jsem hrál s kapelou, takže jsme jezdili a jezdili. Žil jsem v podstatě s batohem na zádech a nikdy mi to nevadilo. Asi mám v sobě nějakého skrytého cestovatele. Mí spolužáci už byli ženatí a měli rodiny, gauče s televizemi, a já měl jen batoh. Asi ve třiceti letech mi přišlo, že asi takhle nejde žít pořád. Kvůli přítelkyni jsem se trochu usadil, mám svůj byt, ale v koutě mám pořád ten batoh sbalený. Když někam s kapelou jedeme, mám to hrozně rád. Nevím, v jakém městě jsem nehráli. A když vyrazím na dovolenou, seberu batoh a zase někam jedeme, třeba na kolech. Nebo projdeme Beskydy, Jeseníky, Malou Fatru. Jsem prostě cestovatel.

Které neobvyklé věci a pohledy na život vás zajímají? Inspirují vás při vašem písničkářství?

Všechny texty, které píšu, jsou podle toho, co jsem viděl, prožil, potkal. Nedovedu psát texty jen tak z ničeho, že bych si doma sedl a řekl si: napíšu nějaký text. Třeba o lásce. To nedovedu, všechno je na základě nějaké mé zkušenosti. Proto si myslím, že naše hudba na lidi zabírá, není vymyšlená nebo uvařená z vody. Lidi ty situace poznávají, do podobných se dostávají a naše písničky je popisují. A protože jsou brány ze života, mají podle mě dobrou odezvu. Píšeme obyčejné písničky ze života.

Co pro vás znamená nezávislost? Adrenalin?

Znamená pro mě moc. Jsem v tomto směru svobodný a mám ji rád. Ještě jsem se neoženil, jsem svobodný i na papíře. Je pro mě adrenalinem a po nějakém zklidnění vůbec netoužím. Ale biologické hodiny nekompromisně tikají. Budu muset se sebou něco dělat, nemůžu takhle strávit celý život. Ve chvíli, kdy s někým chodíte nebo žijete, už nejste odpovědný jen sám za sebe, ale máte zodpovědnost vůči druhému člověku. Je to vlastně přirozené.

Planeta Merkur ve znamení Raka v trigonu na Jupiter ve znamení Vah, zároveň v trigonu na planetu Uran, ale v kvadratuře na Pluto ve znamení Panny: Jste optimistický člověk, který chápe různé podnětné věci. Ale více často to, co je daleko, než přímo před vámi. Těžko se plně soustředíte. Máte velký vztah k modernosti a dokážete cítit tep doby. Rychle přesvědčujete ostatní, ale musel jste k publiku hledat osobitou cestu.

Michal Malátný a Chinaski

Považujete se za optimistu? Věříte si, co to pro vás znamená?

Dovolím si s hvězdami nesouhlasit. Jsem pesimista a "depresák", všechno vidím nejdřív černě spíš než po tom světle. A nemám velký vztah k modernosti. Doma v bytě jsem zavalený starými věcmi, které mám rád, protože miluji jejich příběhy. Lidi je měli, žili s nimi. A vůbec nedokážu cítit tep doby. Vždy jsem měl rád Beatles, Pink Floyd, Simona s Garfunkelem, písničky Hudby Praha, později i U2. Dělali písně, které nebyly žádný extrém. Zpívá se v nich přirozeně, píseň vede jedna hezká melodie. Používají slova, která nejsou hloupá. Této cesty se snažím držet. Ale doba podle mě tepe jinak, když si poslechnete rádia, tak tam moc obyčejných písní nevysílají.

Ale poslední dva roky se v Británii i jinde ty písničkářské kapely vrátily...

Máte pravdu. Podle mě je to nesmrtelné. Před pěti lety situace vypadala tak, že celá rocková hudba skončila, převálcovala ji taneční hudba, zmizí rockové kluby a nikdo ji nebude poslouchat. Ale naštěstí se tak nestalo.

Myslíte si, že umíte přesvědčovat lidi? To asi zpěvák v sobě nosit musí. Myslím si, že ne. A pokud říkáte, že si to nemusím uvědomovat, mám pocit, že přesvědčit kohosi o něčem je pro mě strašné martyrium. Protrpím si ho sám v sobě hodně dlouho. Nakonec zjistím, že vše jde často jednoduše. Když ostatním vysvětlím, co po nich chci, oni často udělají věc podle mé představy. Nakonec to není pro ně takový problém, jak jsem si celou dobu myslel.

Dokážete se dobře soustředit při hraní a práci?

Musím. Myslím si, že se už soustředit dovedu. Za prvé je to tím, že už moře let před hraním nepijeme žádný alkohol, za druhé před velkými koncerty, kdy jsem dvě hodiny na pódiu a musím "jet", tak se na půl hodiny někam zavřu, mám hlasové cvičení a rozezpívám se. Přitom se soustředím stoprocentně. Už jsem se naučil, že když chci, tak se mi to podaří vždy.

Sextil mezi planetou Mars ve znamení Raka a Saturn ve znamení Býka, taky trigon mezi planetami Saturn a Pluto: Dokážete být neuvěřitelně pracovitý, dost vám záleží na životních a existenčních jistotách. Občas jste překvapen z vlastní odvahy. Ve vyšším věku budete otevřen novým a zajímavým poznatkům, které rozvinou váš obzor i schopnosti.

Považujete se za pracovitého člověka? A za pilného tvůrce? Nebo vše začíná v pohodlnosti a lenosti, ale když nápady a fantazie běží, tak jde vše samo?

Pracovitý tedy nejsem. Jsem velký lenoch. Ale když mě něco chytne a pustím se do věci, tak ji dělám úplně na fest, na sto procent. Nejsem energický typ, co dělá úplně všechno naplno. Dovedu celý den jen proležet a pročíst. Miluji to, zvládnu třeba dvě knížky týdně a u toho nic jiného dělat nemůžete. Potom, když už makáme, dovedu zabrat.

Co pro vás znamená lidská a tvůrčí odvaha?

Hodně. Vážím si odvážných lidí. V kapele jde ale o zábavu, nemluvil bych o tvůrčí odvaze. My nejsme umělci, kteří by předávali nějaké důležité poselství. Jenom bavíme lidi. Cením si odvážných lidí, ale tu odvahu samotnou cítím někde úplně jinde. Nedávno jsem viděl dokument o Miladě Horákové a úplně jsem se rozechvěl obdivem k té ženě. Pak jsem zjistil, že její dům stojí kousek od místa, kde bydlím. Vždy, když jdu kolem, tak se v duchu úplně pokloním. Toto je lidská odvaha, které si cením. Pokud nemám odvahu přinést klukům nový nápad nebo text, tak jen proto, že ještě není dodělaný. Lidskou odvahu cítím v jiných dimenzích.

Chcete mít v budoucnu čas na nové a rozvíjející poznatky? Myslíte si, že v současnosti vidíte před sebou široké obzory?

V životě bych chtěl zkusit spoustu věcí. Rád bych viděl celý svět, nejen naší republiku. Začal jsem malovat obrazy, taky boxovat. Po třicítce mi došlo, že léta dělám jen hudbu a existuje spousta jiných věcí, které by mě bavily. Chtěl bych třeba zkusit práci se dřevem. Po deseti letech jsem zase začal lyžovat. Mám všechny příbuzné v Krkonoších a já si až teď řekl: sakra, vždyť mě to vždy bavilo a na horách je tak krásně! Rád bych dělal spoustu věcí a těším se na to, co mě ještě potká.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio