V klášteře na Hoře Matky Boží u Králík vzniká muzeum internace

14. leden 2012

V letech 1950 až 1960 sloužil klášter na Hoře Matky Boží v Dolní Hedči u Králík jako vězení. Ve zdech kláštera redemptoristů byli internování řádoví kněží. Dnes je tato památka přístupná veřejnosti, tuto smutnou kapitolu historie kláštera a potažmo i naší země bude od jara připomínat muzeum internace. Na jeho přípravě se už pracuje několik let.

I když klášter sloužil jako vězení, nenajdeme tady zbytky vysoké zdi s ostnatým drátem. Nic podobného tady totiž nikdy nebylo, vysvětluje správce kláštera Josef Kubiš:

„To bylo hlídané příslušníky StB. Oni to obcházeli dokola. Ten kopec se dá hravě obejít. Byl jsem zakázán vstup, všude byly zákazové cedule. A estébáci to obcházeli.“

To bylo v letech 1950 až 1960. Potom byla většina kněží propuštěna, nedostali ale státní souhlas pro sloužení mší a část skončila v legálním vězení. Tři duchovní tu zůstali, protože nechtěli odejít.

„Nastěhovali sem sestry františkánky, které byly také internované. Ty přišly do zdevastovaného kláštera, který si musely opravit,“ vypráví Kubiš.

Klášter na Hoře Matky Boží v Králíkách - pohled od jihu na jaře

Muzeum se bude věnovat hlavně internaci kněží. Připomene ale i perzekuci české inteligence.

„Bude tam ukázka z PTP, z vojenského prostředí, bude tam ukázka z vyšetřovací vazby StB, cela - samotka z Mírova a ta hlavní expozice bude vlastně o tom, jak ti lidé tady žili, jak s nimi nakládali a jak se sem dostali a co bylo cílem. Tím bylo totálně zlikvidovat řády,“ říká správce kláštera Josef Kubiš.

Klášter na Hoře Matky Boží v Králíkách - zimní pohled od východu

Otevření muzea se plánuje na 27. nebo 28. dubna. Záštitu nad muzeem převzal arcibiskup Dominik Duka. Při otevření bude i biskup Vokál a další hosté. Pokud jim to zdravotní stav dovolí, mohli by přijet i někteří z pamětníků, kteří zde byli internováni.

autor: mkk
Spustit audio