V Klatovech se středoškoláci věnují dobrovolnictví

23. únor 2012

Není příliš obvyklé, aby se mladí lidé věnovali ve svém volnu dobrovolnictví. V Klatovech se ale mohou pochlubit tím, že se tu řada středoškoláků ve volném čase a zadarmo věnuje handicapovaným nebo seniorům. Právě pro ně pořádají také během roku různé akce. Dobrovolnictví mezi mladými už má v Klatovech tradici.

Skupina dobrovolníků vznikla před více než sedmi lety při klatovské Střední škole zemědělské a potravinářské. S nápadem přišla v roce 2004 vedoucí vychovatelka a speciální pedagožka Jana Toušová, která dodnes dobrovolníky vede. Její svěřenci pomáhají různým organizacím v Klatovech, například Charitě pro seniory, Diakonii ČCE, azylovém domě, Domově sv. Zdislavy nebo v mateřských školách.

V současné době se dobrovolnictví v Klatovech věnují zhruba čtyři desítky teenagerů. Převážně jde o žáky zemědělské školy nebo gymnazisty. Ve volném čase pomáhají např. seniorům v Domově pokojného stáří nebo handicapovaným klientům z Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Klatovy

Studenti z internátu navštěvují diakonii pravidelně, se seniory chodí na čaj a povídají si s nimi, jako by to byli jejich kamarádi, říká jedna z dobrovolnic, žákyně zemědělské školy Kateřina Krbcová. Dalším dobrovolníkem je například Radek Čácha, který zmiňuje i další akce, kterých se se seniory účastní: „Jezdíme s nimi na Matějskou pouť, do kina, do cukráren, děláme jim mikulášskou nadílku.“

Činnosti dobrovolníků od loňského roku výrazně podporuje klatovská radnice. Podle místostarosty Jiřího Štancla se ukázalo, že dobrovolníci vykonávají velmi záslužnou činnost a město je podporuje především organizačně. V loňském roce s jejich pomocí uspořádalo několik akcí, z nichž nejúspěšnější byl podle místostarosty dobročinný vánoční bazar. Na letošní rok přichystala klatovská radnice spolu s dobrovolníky 15 akcí. Kromě jiného budou například mapovat vytíženost městských autobusových linek.

autor: lum
Spustit audio