V Německu se o Velikonocích konají vajíčkové sportovní soutěže

24. březen 2016

Zvyk šlehání pomlázkou v Německu neznají. Dodržuje se jen u nás v Česku a na Slovensku. Ale proti usychání mají v některých německých oblastech jiný zvyk.

O velikonoční neděli by měly jít mladé Němky za svítání do studánky pro vodu. Ta má holkám přinést zdraví a krásu. Ale má to jeden háček. Aby to fungovalo, nesmí holky po cestě promluvit. Kluci mluvit smí, a dokonce můžou holky i škádlit, aby jim to mlčení znesnadnili.

Německé děti mají kolem Velikonoc dva týdny prázdnin. Chodívají s rodiči do kostela na mši. V některých oblastech pomáhají i s přípravou velikonočního ohně (Osterfeuer). Ten se zapaluje proto, aby zahnal pryč zimu a přivítal slunce. Podle prastaré moudrostí má totiž oheň očistné účinky a zajišťuje plodnost, růst a dobrou úrodu.

Jaké další zvyky se v Německu dodržují? Tak třeba stromečky se zdobí pestrobarevnými kraslicemi. A představte si, že vajíčka v Německu malují holky i kluci!

Místo pomlázky děti hledají vajíčka, německy se tomu říká Ostereier suchen. Děti v pondělí ráno vyběhnou na zahradu a sbírají vajíčka, které tam přinesl velikonoční zajíček. Proto jsou hlavním symbolem německých velikonoc zajíček a vejce.

O Velikonocích se v Německu pořádají taky vajíčkové sportovní soutěže. Konají se na louce. Děti si vezmou uvařená vajíčka a soutěží v hodu vejcem do dálky a do výšky. Vyhraje ten, jehož vajíčko se nerozbije.

A na jaké dobrotě si můžou děti o Velikonocích pochutnat? Oblíbený je třeba Velikonoční chleba (Ostern Brot) – to je něco jako náš mazanec nebo vánočka.

Spustit audio