V olomouckém Slavoníně začal samosběr jahod. Jaká bude úroda po jarních výkyvech počasí?

16. květen 2024 13:41

Na samosběr jahod od čtvrtka můžou vyrazit lidé do olomoucké městské části Slavonín. Letos začal o několik týdnů dřív než v minulých letech.

Podle majitele Jana Dostála letošní úroda bude o zhruba 40 procent nižší než loni. Důvodem jsou výkyvy počasí, kdy po teplém počasí přišlo několik mrazivých nocí.

Jahodové pole ve Slavoníně, městské části Olomouce

„Stihli jsme zakrýt padesát procent raných odrůd a vzhledem k tomu, že nám tady mrzlo během toho týdne hned první noc, tak tu druhou polovinu už jsme zakrýt nestihli,“ netěší Dostála.

Nyní pěstiteli dělá starost málo deště. „Doteď jahodám přálo, na jaře se držela dobrá vlhkost v půdě, ale momentálně nás drancuje i sucho. Zapršelo totiž pět milimetrů srážek, když jsme to měli zakryté textiliemi, což tady ve svahu voda zteče. A když jsme to odkryli, tak těch pět milimetrů se nedostane ani ke kořenům jahod. Takže čekáme na déšť, dodává s nadějí Dostál.

O jahody je ve Slavoníně zájem

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio