V ovocném sadu ve Slavkovicích plodí spousta starých ovocných odrůd. Založil ho místní učitel Josef Koněrza, který bojoval proti alkoholismu

Právě v těchto dnech kvetou na okraji Slavkovic na rozlehlém pozemku desítky ovocných stromů. Některé z nich rostou a plodí už od doby, kdy tento sad založil místní učitel Josef Koněrza.

Josef Koněrza pocházel z Dalečína, kde se narodil v roce 1858. V Brně vystudoval německou reálku a pak učitelský ústav. Ve dvaceti letech se dostal jako učitel do školy ve Slavkovicích. Tady se angažoval ve spolcích ovocnářských a sadařských, spoluzaložil sbor hasičů.

Učitel a zakladatel sadu Josef Koněrza s chotí

Kromě učení Josef Koněrza také psal, přispíval do mnoha časopisů, redigoval a překládal: „Hlavně to bylo ze slovanských jazyků, nejvíce z polštiny, bulharštiny, slovinštiny i ruštiny. Byl první, kdo přeložil Tarase Bulbu, překládala Turgeněva i Tolstého,“ některé tyto knihy ukazuje Marie Navrátilová, pravnučka učitele, spisovatele a překladatele Josefa Koněrzy.

Chléb s kořalkou

Josef Koněrza napsal knihu ‚Pryč s kořalkou!‘ a založil spolek proti pití kořalky ve 27 letech

Zmiňuje také útlou knížku, která vychází z neradostné historie obce. Z událostí, které také přispěly ke vzniku rozlehlého sadu na okraji Slavkovic. „Bylo mu 27 let, když napsal ‚Pryč s kořalkou!‘ a založili spolek proti pití kořalky. Tady totiž bylo moc gruntů zadlužených a propitých. I tento, který stál na kraji vesnice, propadl a byl prodán. Můj praděd ho koupil, asi hektar a půl, a založil tady ten sad. To se píše v kronikách, jak to doopravdy bylo, že děti chodily do školy opilé, protože snídaly chleba s kořalkou, ona totiž snižovala pocit hladu. A tatínek těm dětem ve škole hodně rozdával ty jablíčka ze sadu,“ vypráví Marie Navrátilová.

Jedním z nejstarších stromů je jabloň druhu Arcikníže Antonín, možná poslední žijící strom této odrůdy, Myslí si pravnučka zakladatele sadu. „To byla zemská výstava ve Vídni kolem roku 1895 a tam to jablíčko dostalo nějakou cenu, tak on si napsal o roub. Psal si o rouby různě daleko, třeba do Ranshofenu u rakouského Innsbrucku.“

Z dob Josefa Koněrzy stromy stále plodí jablíčka panenská, malináče, grafštýnské žluté, valašská jadernička nebo zimní sladká přivezená z jeho rodiště Dalečína. A v Koněrzově sadu rostou i staré odrůdy třešní, švestek i hrušek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.