V Pardubicích dál posílají knihy do sklepa. Půjčíte si je až za pár dní

1. červen 2020

Snaží se vracet do normálu. Krajská knihovna v Pardubicích už funguje se všemi základními službami. Čáru přes rozpočet ale koronavirus dál dělá třeba v pořádání besed. Ty se rozjedou od září.

„Aktuální situace nám samozřejmě vzala čtenáře. Když se ze dne na den knihovna uzavře, tak je to takové smutné. Nikdo nevěděl, jak budeme fungovat. Ztratili jsme jistotu, zaběhnutou rutinu. Bylo důležité naučit se poměrně rychle přemýšlet jinak," připouští ředitelka knihovny Radomíra Kodetová.

Krajská knihovna v Pardubicích po přerušení provozu kvůli šíření koronaviru obnovuje služby na etapy. Nejdřív otevřela své biblioboxy k vrácení knih, které pak dává do karantény na dekontaminaci

Netušené možnosti

Během karantény museli být knihovníci dost kreativní. „Jsem docela pyšná na to, jakým způsobem jsme se situace zhostili. Přešli jsme do virtuálního prostředí. Čtenářům jsme se snažili nabídnout spoustu zábavy a poučení úplně jinou formou. Nabízeli jsme Rozhovory pod rouškou se spisovateli. Dávali jsme tipy na čtení, fungovaly virtuální prohlídky knihoven, koutek pro děti, křížovky, kvízy. Pro maturanty jsme připravili celý cyklus příprav na zkoušku z češtiny a literatury se všemi odkazy na knížky v digitální anebo zvukové podobě, na filmy a podobně," hledá Kodetová pozitiva.

O rychlém vývoji událostí svědčí to, že se knihovna původně chystala až na termín 8. června, kdy měla znovu otevírat. „Náhle jsme se dozvěděli, že to bude dřív. Museli jsme splnit všechny předpisy a pokyny, zajistit ochranné prostředky pro návštěvníky a zaměstnance. Máme věrné čtenáře, takže hned první den stála dlouhá fronta. Bylo obtížnější zajistit rozestupy. Ale když spadnete z koně, musíte nasednout, jinak už nikdy nepojedete."

Podle Radomíry Kodetové vrácené knížky pořád ještě míří do karantény. „Čtenáři je vkládají výhradně do biblioboxu. Zatím je nepřebíráme osobně. Čeká je cesta do sklepa, kde je osvítíme. Následně putují na regál. Dají se půjčit až po dalších dvou dnech," podotýká.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související