V Plzeňském kraji se podalo přes 975 tisíc dávek vakcíny

15. srpen 2022 20:21, aktualizováno

Přes 5 tisíc lidí si v Plzeňském kraji došlo pro druhou posilující dávku vakcíny proti koronaviru. Zájem o očkování v kraji aktuálně není velký. S případným růstem zájmu na podzim nemocnice počítají. Mohou navýšit kapacity i prodloužit provozní dobu.

Podle Českého statistického úřadu má Plzeňský kraj přibližně 580 tisíc obyvatel. Ukončené základní očkování má přes 370 tisíc lidí. Pro posilující dávku si dosud přišlo 237 tisíc lidí. Od půlky července se očkuje 4. dávkou vakcíny. Tu dostalo zatím přes 5 400 lidí.

Aktuálně není zájem o očkování v kraji nijak výrazný. Očkuje se v nemocnicích, u praktických lékařů a v dalších zdravotnických zařízeních. Ty podají maximálně sto dávek denně. Pro druhé posilující dávky neboli 4. dávky si však zájemci mohou zajít pouze do některých zařízení. Bez registrace si lidé mohou přijít do FN v Plzni, EUC kliniky, akutních nemocnic v Klatovech, Domažlicích, Stodu, Rokycanech, do krajské nemocnice následné péče Svatá Anna v Plané a do Sušické nemocnice. Od pátku spustí očkování i nemocnice PRIVAMED, a to v souvislosti s kampaní na očkování před podzimem a zimou.

Starší lidé s vyšším vzděláním a příjmy mají větší zájem

Nejvíce se očkuje v pátek. Kapacity očkovacích míst jsou vzhledem k zájmů o posilující dávky dostatečné. Pokud by ale zájem rostl, je kraj okamžitě připravený rozšířit provozní doby nebo kapacity očkovacích míst.

38 % lidí zvažuje, že se nechá další dávkou vakcíny naočkovat. Téměř polovina lidí nad 55 let o posilující dávce uvažuje. Malou ochotu k přeočkování mají lidé do 34 let, ale také starší lidé z nižších sociálních skupin. Starší lidé s vysokoškolským vzděláním mají naopak zájem veliký. Lidé s nízkopříjmových domácností mají podprůměrný zájem. Naopak lidé s většími příjmy mají zájem vyšší.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio