V Praze se koronavirem nakazilo 11 hasičů, v karanténě jich je 79. Rezervu ještě máme, říká jejich ředitel

20. březen 2020 17:00

Šíření nákazy novým typem koronaviru se nevyhýbá ani profesím, u kterých není možné, aby lidé takovou práci zastávali z domova. A to jsou třeba hasiči.

Ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský oznámil, že zatím se nový koronavirus potvrdil u 11 hasičů, celkem otestovali 105 příslušníků, u šestadvaceti ještě čekají na výsledky. V karanténě je tak mezi pražskými hasiči 79 lidí. Podle Hlinovského byla většina v kontaktu s nakaženým kolegou.

Některé stanice hasiči izolovali. Z deseti, které jinak obvykle fungují, je jedna v Krči prázdná a celá se dezinfikuje. Od soboty by měla být znovu v provozu. Roman Hlinovský také vysvětlil, že upravit museli i počty nasazených lidí. „Máme něco, čemu říkáme zásobník hasičů. Jsou v pohotovosti. Směna má 183 lidí, když je v plném stavu. My jsme teď najeli na minimální stavy, což je 121 lidí, takže máme zhruba 60 lidí v tom zásobníku na každý den. Celkem máme 180 lidí v záloze, takže ta rezerva tady ještě zatím je,“ říká.

Hasiči zatím pracují v režimu jeden den v práci, dva dny volno. I to jsou ale v případě potřeby připravení upravit. Ani pro hasiče v karanténě totiž není možná výjimka, takže i oni musí zůstat povinných čtrnáct dní doma. Úplně oddělené je také operační středisko a hasiči omezili styk mezi jednotlivými stanicemi.

Podle Rudolfa Kramáře z generálního ředitelství je celkem v republice nakažených 13 hasičů, to znamená, že drtivá většina v hlavním městě. Ti další dva jsou v Mariánských lázních a v Jihomoravském kraji. V karanténě i s těmi pražskými jich je pak dohromady 200, z celkem zhruba 11 tisíc hasičů v Česku.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio