V souvislosti se sčítáním lidu vznikl web Jsemkatolik.cz

2. duben 2011

Už jste vyplnili sčítací archy? A jak dlouho jste přemýšleli nad tím, co uvedete do kolonky "náboženské vyznání"? Je to pro vás citlivý a důvěrný údaj, nebo se ke své víře hrdě hlásíte? Ať tak nebo tak, poslechněte si reportáž o nové webové stránce, která vznikla právě na základě letošního sčítání lidu! Jmenuje se Jsemkatolik.cz a mnohé české osobnosti se na ní veřejně hlásí ke své katolické víře.

Herec Jan Potměšil, hudebník Jiří Pavlica, novinář Martin Komárek nebo bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz - to je jen pár osobností, které se přidaly a hrdě hlásí "jsem katolík".

"Víte, ono to je podobné jako s fotbalem. Každý fanda je hrdý na svůj fotbalový klub, slávisté, sparťani... A já musím říct, že jsem hrdý na ten náš mančaft, kterému říkáme římskokatolická církev." - říká režisér Jiří Strach.

Stydí se Češi za svou víru? Podle arcibiskupa Dominika Duky se například mladí lidé nestydí. A spolužáci je respektují nebo dokonce i obdivují pro pevnost jejich identity. Posměch lze potom podle arcibiskupa vysvětlit i jako projev určité závisti. Iniciátoři webu jsemkatolik.cz chtějí podle svých slov touto cestou podpořit sebevědomí věřící části veřejnosti, která setrvává v obavách z nepříznivých reakcí většinové společnosti.

"Patřím do římskokatolické církve a proto to jméno vyslovuji s radostí i s pokornou hrdostí." - říká arcibiskup Dominik Duka.

Natáčení rozhlasové Glosy Dominika Duky v arcibiskupově pracovně

Češi podle výzkumů veřejného mínění patří mezi nejméně religiózní národy na světě. Při posledním sčítání lidu před deseti lety uvedla třetina respondentů, že se hlásí k některé z církví. Téměř 60 procent Čechů uvedlo, že jsou bez vyznání. Teologové a religionisté ale tvrdí, že takoví ateisté zase nejsme. Podle jiných průzkumů řada lidí věří alespoň v nějakou ne zcela přesně definovanou moc či sílu, která ovlivňuje chod světa.

"Mohu říci, že jsem šťasten, že se mohu počítat do našeho katolického společenství, které trvá už dva tisíce let, a ze kterého můžeme všichni čerpat smysl a radost v našich životech." – svěřuje se jazzman Karel Růžička.

Karel Růžička Septet: Jazz na Hradě

Kristus žádá odvahu a odvážní svou víru neskrývají - i to stojí v záhlaví webové stránky jsemkatolik.cz. Podívejte se na internet sami nebo se staňte fanouškem iniciativy na Facebooku.

autor: nah
Spustit audio