V Tatrách se zimy nebojí. Největším turistickým tahákem se tam stala ledová atrakce

Největší a zároveň nejchladnější atrakcí Vysokých Tater je ledový dóm. Ve speciální klimatizované stavbě vyrostl ledový kostel. Umělecké dílo nechají umělci ze Slovenska a Česka roztát až v dubnu. Do té doby se v něm budou konat i svatby nebo křtiny.

Sedm řezbářů a šest dalších pomocníků – tolik lidí bylo třeba k opracování téměř 70 tun ledu. Z ledových kvádrů pak vznikla bazilika, kterou navrhl Adam Bakoš. „Když se tu návštěvník postaví, měl by mít dojem, že vstoupil do katedrály,“ vysvětluje svůj hlavní záměr.

Po stranách se nacházejí barokní sloupy a nechybí ani andělé. Stavbě pak dominuje oltář. „Uprostřed je svatý Jan s medvědem a vlkem, aby to bylo trochu tatranské,“ popisuje Adam Bakoš. „Sochy by měly připomínat les a přírodu,“ dodává.

Sochaři měli k dispozici celkem 540 ledových kvádrů a například pan Vladek dostal za úkol vysochat anděla. Jenže, jak připomíná, není to nic jednoduchého. Snažil se led maximálně využít, a tak si každý pohyb pilou musel dobře rozmyslet.

Čtěte také

Řezbáři použili speciální led, z něhož byl vyhnán vzduch. To zaručí, že kostky budou hezky čiré. „Práce s ledem je jednodušší, materiál neklade odpor,“ pochvaluje si český řezbář. Nejtěžší je podle něj váha. Jen hlavní oltář váží 15 tun.

autor: pev
Spustit audio