V Techmanii a Zoo Plzeň slavili tisící mobil

12. prosinec 2011

Techmania Science Center spolu se Zoologickou a botanickou zahradou města Plzně předali v nedělním podvečeru ceny jubilejní tisící dárkyni, která v rámci projektu Mobily pro gorily odevzdala svůj nepotřebný mobilní telefon. V Techmanii se slavilo s tekutým dusíkem a s maskotem projektu, krajtou Boženkou.

„Tisící telefon nám přinesla učitelka z prvního stupně 34. ZŠ v Plzni, slečna Jitka Zemanová“, komentuje tiskový mluvčí Techmanie Tomáš Moravec: „Ta také obdržela věcné ceny od obou pořádajících institucí, např. roční volný vstup do Techmanie nebo řadu publikací s přírodovědnou či technickou tématikou“, dodává Moravec.

V Techmanii bylo proto odpoledne vyhrazeno environmentální tématice: desítky návštěvníků se mohly například podívat, jak je možné zmrazit květinu tekutým dusíkem, a velkému zájmu zejména u dětí se těšila osmiletá krajta Boženka, která je maskotem letošního projektu.

Environmentální projekt Mobily pro gorily, v jehož rámci Zoologická a botanická zahrada města Plzně ve spolupráci se science centrem Techmania a firmou REMA sbírají vysloužilé mobilní telefony, navazuje na mezinárodní aktivity, které se snaží o recyklaci tantalu, niobu a dalších cenných kovů obsažených v každém mobilním telefonu. Jsou to právě gorily východní, jejichž životní prostor je ohrožen kvůli nelegální těžbě rud, potřebných pro fungování mobilních telefonů.

Mezi telefony, odevzdanými v průběhu roku v Techmanii a ZOO, byly i raritní historické kousky

„V projektu ovšem nejede jen o sběr a recyklaci těchto kovů“, vysvětluje tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba: „Pro letošní ročník jsme získali i komerčního mecenáše, firmu REMA, která se zabývá ekologickou likvidací odpadu a jež se zavázala vyplatit za každý odevzdaný telefon 10 Kč, které pomohou strážcům kamerunské rezervace Dja v boji s pytláky a nelegálními těžaři.“ Strážci, kteří chrání ohrožený živočišných druh často s nasazením vlastního života, tak získají např. vysílačky nebo lepší obuv a další vybavení.

„Paní Zemanová byla dárkyní tisícího telefonu, my nicméně oceňujeme každého, kdo se do projektu zapojí a odevzdá svůj nechtěný mobilní telefon u nás v Techmanii, nebo v plzeňské ZOO“, komentuje Moravec. Každý tak může získat slevu na vstupném: do Techmanie např. 10 % za každý přinesený telefon. Environmentální projekt Mobily pro gorily poběží na Plzeňsku ještě minimálně do konce roku 2012.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio