V Transportě už je čisto. V Chrudimi definitivně skončila sanace staré ekologické zátěže

28. únor 2024 10:54

Areál bývalé chrudimské Transporty je čistý a žádné riziko pro okolní obce nehrozí. To je konec příběhu, který začal už před 20 lety. Půda ve strojírnách byla zamořená jedovatými látkami, které se postupně dostaly do podzemních vod. Likvidace ohnisek byla drahá a náročný zásah trval roky. Teď ve městě dokončili poslední etapu.

Na problém se přišlo před lety, když chtěli majitelé medlešického pivovaru použít při vaření piva vodu ze staré studny, ale našly se v ní rakovinotvorné látky. A ty samé v dalších studnách a také v říčkách Bylanka a Dřenička. Zdrojem zamoření byl bývalý státní podnik Transporta, další průzkumy ukázaly, že je zasažená plocha asi 6 kilometrů čtverečních. Pro oblast byl vyhlášený havarijní stav podzemních vod a bylo nutné problém vyřešit.

Odtěžení do hloubky 7 metrů

Nejdřív nastoupila hydrogeologická clona, aby se jedovaté látky dál nešířily. Označená byla tři ohniska, kam se vylévala odmašťovadla z výroby, ze kterých se jedy uvolňují. Znečištěnou zeminu sanační firma odtěžila do hloubky sedmi metrů, dalších pět se čistilo chemicky. Hlavní část prací stála zhruba 170 milionů korun.

Začíná sanace ekologické zátěže v chrudimské Transportě (leden 2013)

Hlavní zásah skončil v roce 2015, pak ale pokračoval monitoring podzemních vod, testy a analýza rizik. A to byla z hlediska sanace poslední tečka. Výsledky potvrdily, že zásah byl úspěšný a že koncentrace látek nepřesahují limity. Následovala likvidace osmdesáti kontrolních vrtů. Tato poslední etapa stála přibližně 11 milionů.

Spustit audio

Související