V Trutnově pokračuje sanace skály u atletického areálu v ulici Na Lukách nedaleko zimního stadionu

23. duben 2024 09:05

V Trutnově je stále mimo provoz část atletického areálu nedaleko zimního stadionu. Důvodem je nestabilní skála, ze které se v únoru uvolnilo několik kamenů. Ty zavalily běžeckou dráhu. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Čtěte také

„Zatím jsme sbíjecími kladivy odtěžili 250 kubíků hornici. Ještě zhruba dalších 50 nám zbývá na odtěžení,“ popisuje práce stavbyvedoucí Jakub Mikulčík.

Jen kousek od nás, na ploše asi 70 x 40 metrů pracují jeho kolegové. Jeden zavěšený na laně zhruba 30 metrů nad zemí, další na úpatí svahu pomocí sbíječky láme kamenné bloky na menší. Ostatní mají v ruce krumpáče a další nářadí.

Bagr postupně plní odtěženým materiálem korby nákladních aut. Celkem dělníci do konce měsíce odtěží ze skály asi 600 tun kamene, postupně mizí ze svahu i velká část stromů. „Z horní strany jsme odstranili rizikově horolezeckou technikou 15 vzrostlých stromů a dole jsme pokáceli 20 vzrostlých stromů.

V první polovině května specializovaná firma vybuduje vysokozátěžový plot. Zhruba 70 metrů dlouhý a 2 metry vysoký. „Z mikropilotových sloupků s ocelovými lany a ocelovou výplní.

Čtěte také

Až bude zajištěná bezpečnost pracovníků pod svahem, začnou i opravy tartanového povrchu běžecké dráhy.

Zatím ale pouze provizorní, říká místostarosta Trutnova Tomáš Eichler z Pirátské strany. „Protože od poloviny května už je zde nasmlouváno velké množství akcí, včetně Poháru Českého rozhlasu a dalších záležitostí s celostátním nebo regionálním dosahem. Stadion je v majetku Lokomotivy Trutnov a oni chtějí mít jistotu, že se opravdu vše stihne a budou to moci rozjet na celou sezónu.

Kompletní obnova části běžeckého oválu tak musí počkat minimálně do podzimu. Odhadované náklady jsou půldruhého milionu korun. Za úpravy samotné skály zaplatí trutnovská radnice zhruba 4,5 milionu korun.

Spustit audio

Související