Václav Klaus: Za současnou situaci v arabských zemích může hlavně Západ

19. březen 2015

Islamističtí radikálové čím dál častěji útočí na evropskou křesťanskou kulturu. Naposledy v hlavním městě Tunisu postříleli 22 lidí. Co soudí o podobných incidentech a chaosu v arabských zemích?

„Je to strašlivá destabilizace současného světa a hrozí to nedozírnými následky,“ říká Václav Klaus, první český předseda vlády a prezident České republiky v letech 2003 až 2013.

Otázkou je, jak svět do současné situace dospěl. Podle Klause se nejedná o pouhý samovývoj v arabském orientálním světě. „Západ bohužel v řadě případů přilil olej do ohně a tím tomu velmi přispěl.“

Demokracie do Iráku nepatří

Nešťastné intervence, zejména irácká, rozeštvaly arabský svět neskutečným způsobem. „Vznik Islámského státu na území Iráku a Sýrie je bohužel důsledkem toho, co se stalo v roce 2003 vývozem demokracie do Iráku. Tam demokracie nepatří a nikdy tam ani nebyla. Nebylo tedy možné zasazovat semínka ani bombardováním,“ říká.

Není jaro jako jaro

Arabský svět byl zbytečně ostře posouván do konfliktů. Jedním z vyústění bylo i arabské jaro v roce 2011. „Nezapomenu na své setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou, který nadšeně mluvil o arabském jaru. Já jsem si jako jediný dovolil zásadně protestovat,“ říká Klaus.

„My totiž něco o jarech, v našem případě pražských, víme, a proto to slovíčko používáme velmi opatrně. To, co se děje v Egyptě nebo v Libyi, bych nepovažoval za vítězství, jak si prezident Obama myslel,“ dodává.

Čtěte také

Země, které před lety prošly vlnou demonstrací, neměly podle Klause moc společného s demokracií v našem pojetí. Neměly ani mnoho společného s přiměřeně spravedlivým rozdělováním bohatství. „Nespokojenost lidí samozřejmě přetekla přes určitou mez. Západ si nicméně do lidového povstání začal transportovat něco jiného. Proto také tato jara tak selhala,“ říká.

Barevné revoluce

„Podobný je i osud všech barevných revolucí, které jsou vždy velmi pochybné,“ dodává Klaus.

První barevná revoluce, kterou vše začalo, byla už revoluce rudá v roce 1917. „Ty ostatní mají podobný nádech a vedou většinou k horšímu,“ tvrdí druhý český prezident.

Jaký je Klausův názor na povinnou vojenskou službu? Jak je na tom naše ekonomika? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , jra , Václav Klaus
Spustit audio