Vánoční oběd pražského arcibiskupa s lidmi bez domova a dalšími potřebnými

25. prosinec 2010

25. prosince už tradičně prostory sálu kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech otevírají své dveře lidem bez domova a dalším potřebným. I letos zde Komunita Sant Egidio pořádá pravidelný oběd s pražským arcibiskupem. I když se tento sváteční oběd uskuteční už po třinácté, letos poprvé bude hostitelem pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na dvě stovky lidí dostalo pozvánku na dnešní sváteční oběd do arcibiskupského paláce v Praze. Kromě lidí bez domova se zde sejdou i senioři nebo lidé s postižením.

Kristina Koldinská: „Smyslem toho vánočního oběda je skutečně to evangelijní pozvání, které je plné radosti. A my nechceme, aby tito lidé žili ty Vánoce ve smutku zoufalství. Spíš se snažíme, jak nám naše síly stačí, vytvořit pro ně a spolu s nimi takovou rodinnou atmosféru.“

Vysvětluje Kristina Koldinská z pořádající komunity Saint Egidio. Podobně vnímá setkání i pražský arcibiskup Dominik Duka, který bude letos poprvé hostitelem toho slavnostního oběda.

Dominik Duka: „Tak já bych při tomto vánočním obědě chtěl skutečně připomenout, že to má být určité setkání u rodinného stolu. Má to být setkání, které nám připomene stolování Krista s izraelskými současníky, kdy on právě ke stolu zval ty, kteří se velmi často se ocitli na okraji společnosti. Ale nebyli pro něho lidmi druhé či třetí kategorie, ale velmi často zdůrazňoval, že právě kvůli těmto lidem přišel.“

Sváteční oběd je tradiční: polévka s játrovými knedlíčky, na výběr je kachna se zelím nebo svíčková. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Nepůjde však jen o jídlo. Tento čas má dát potřebným lidem mnohem víc.

Kristina Koldinská: „Každý se na té slavnosti může cítit jako ten, na kterého někdo myslel, jako ten, ke kterému si někdo sedne a popovídá si s ním. A také jako ten, na kterého někdo myslel a projeví to také konkrétně tím, že každý z těch hostí dostane dárek se svým jménem. V něm se snažíme dát to, co ten člověk podle nás potřebuje nebo z čeho by měl radost.“

Lidé si tak odnesou například čepice, šály, rukavice, teplé oblečení. Pro seniory a postižené jsou připraveny kalendáře, hrnečky nebo knížky. Zkrátka dary, které potěší i pomůžou tak, jak každý potřebuje.

Na hostinu se nedostane každý. Jen ten, kdo má osobní pozvánku. Právě toho si hosté dnešního oběda velice váží, říká Kristina Koldinská.

Kristina Koldinská: „Pozvánky jsou jimi samotnými, našimi hosty, brány jako velice vzácná věc, kterou si stráží. A kterou, když tam přijdou a můžou ukázat a pak si jí zase nechat, je to pro ně znamením toho, že jsou tam jménem, které bylo známo dopředu a tím příběhem, který je znám nám a tím pádem také není zapomenut.“

Příběh o narození Božího Syna Ježíše, jak křesťané věří a vyznávají, je především o lásce k druhým. Jistě i o tom bude jen krátce předtím, než začne tento slavnostní oběd, hovořit ve svém Vánočním poselství a požehnání papež Benedikta XVI.. Tradiční Urbi et Orbi začne před 12. hodinou.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio