VAŘÍME BROKOLICOVÉ PESTO

Ahoj! Kdo z vás si rád někdy vyzkouší něco ukuchtit? Nabízím vám prima recepty – dnes vaříme s brokolicí. Poprvé to zkuste raději s maminkou.

Všestranné brokolicové pesto

Pokud máte málo času, ale chuť uvařit pokaždé něco jiného, tak tohle je ten pravý recept. Důmyslně ukrytá brokolice lze totiž v kuchyni využít „na sto způsobů“

CO POTŘEBUJETE:
1 menší brokolice
sklenička oliv.oleje
3 hrsti vlašských ořechů (nebo loupaných mandlí)
2 stroužky česneku
Sůl do vody
2 vrchovaté polévkové lžíce parmezánu (není nutné)

Dneska poproste maminku, ať vám trochu pomůže.
V osolené vodě povaříme brokolici do křehka, první vkládáme tužší části, oloupané, růžičky nakonec. Vyndáme děrovanou naběračkou (vývar můžeme uchovat na polévku nebo zmrazit).
Do mixeru dáme olej, ořechy, česnek a sůl a mixujeme na pastu, postupně přidáváme brokolici a nakonec parmezán. Konzistence by měla být kaše až pasta (regulujeme olejem a mandlemi) Pesto lze uchovat několik dní v lednici, zalité lžící oleje a uzavřené. Lze použít jako pomazánka, do těstovin, rýže, salátů, polévek… Např:

Maminka může uvařit brokolicovou polévku s ořechy: do vývaru vmíchá několik lžic brokolicového pesta a zjemní smetanou.
Můžeme posypat strouhanou nivou.

Světlezelené rizoto: do uvařené rýže vmícháme několik lžic brokolicového pesta a 2 vrchovaté polévkové lžíce kysané smetany. Sypeme strouhaným sýrem. Místo rýže lze použít těstoviny.

Brokolicový sendvič: pečivo rozpečeme a naplníme rukolou, brokolicovým pestem a plátky jablka. Můžeme dochutit parmezánem.

autor: Šárka Sedláčková
Spustit audio