Vědec, lékař či biolog. Romea opět přivítala ve svém stipendijním programu nové nadějné studenty

3. listopad 2021

Začátkem listopadu se konalo slavnostní předávání stipendií pro studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol, které po páté uděluje organizace Romea. Stipendium si na Staroměstské radnici v Brožíkově sálu převzalo téměř 80 studentů. „Letos od organizace Romea získalo stipendium celkem 78 studentů, z toho je 28 vysokoškoláků, 5 studentů vyšších odborných škol a zbytek jsou středoškoláci,” říká manažer romského stipendijního programu Romea Štefan Balog.

„Trend se mění. Romové už většinově nestudují sociální práci a romistiku, nyní tu máme lékaře, právníky, biology, ekonomy, architekty a další. Spektrum je velmi široké,” prozrazuje Balog. „Nejvíce mě překvapil o obor Umělá inteligence na Fakultě informačních technologií ČVUT.”

Čtěte také

Kromě samotné finanční podpory jsou součástí stipendijního programu i další aktivity.

„Jde o proplacení jazykových kurzů, doučování, nákup studijních pomůcek, zejména tedy knih a skript. Stipendisté mohou dále využít služeb mentora, který je může studiem provázet. A v neposlední řadě náš populární program Baruvas, česky ‚rosteme‘, v rámci kterého se studenti setkávají, vyměňují si své zkušenosti a učí se novým věcem.”

Do programu se mohou hlásit studenti ze státních i soukromých škol, z denního i dálkového studia. „Omezení při přihlášce do stipendijního programu není v podstatě žádné. Student může být z denního i dálkového studia, ze soukromé i státní školy a dokonce nemáme ani věkové omezení,” vysvětluje Balog, který sám vystudoval biologii na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy

Různé cíle a motivace

Studijní program organizace Romea pomáhá romským studentům od roku 2016. Mezi stipendisty patří i student Mezinárodní konzervatoře Praha, kytarista Karel Vlasák, kterému finance pomáhají: „Zaplatí mi celý školní rok, za což moc děkuji.”

Čtěte také

Inspirací pro studenta Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiřího Turka byla jeho mladší sestra: „Je zdravotně postižená – má méně známý syndrom způsobující mentální retardaci a celou řadu přidružených symptomů.”

„Studuji magisterský obor Právo na Západočeské univerzitě v Plzni,” říká Veronika Banová, která už odmalička chtěla pomáhat. Má jasno, jakému tématu by se chtěla v budoucnu věnovat:

„Jsem teprve ve druhém ročníku, ale napadlo mne exekutorství. Ráda bych rodinám poskytla lepší podmínky vymáhání a plnění závazků. Najít rozumnou cestu, která by byla přijatelná pro obě strany. Vím, že závazky je potřeba plnit a že rodiny mají povinnost zaplatit. Jenže kolikrát si neberou úvěry ledabyle, ale kvůli sociální situaci, ve které se nachází. Ráda bych jim pomáhala, protože vím, že to může být hodně náročné.”

Banová je ze tří sourozenců, i ti studují: „Mladší sestra také studuje na vysoké škole ekonomii, bratr je v prvním ročníku střední školy. Stipendium od Romea mi pomůže financovat ubytování, dopravu a stravu. Zároveň si najdu spoustu dalších kamarádů a kontaktů, což se bude do budoucna hodit.”

Spustit audio