Vejce na kyselo na Modré pondělí

V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.

Recept uvádíme v půvozní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nech na kastrolku rozpustit 10 dkg čerstvého másla, přimíchej k němu vařečku mouky a nech to spejchnout, pak do toho nalej několik lžic octa, zamíchej to, načež přilévej pomalu dobrého mléka, a stále tím míchej, až máš dostatečně omáčky, a když se tato vaří, dej do toho vajec kolik je strávníků, jedno vedle druhého a trochu to osol; když pak vejce začnou tuhnout, tedy jedno po druhém opatrně obrať, nech ještě malou chvilenku povařit – a jsou hotové.

Pokud máš v truhlíku přidej do omáčky trochu nasekané pažitky. Podávej s vařeným bramborem nebo s bramborem na loupačku.