Velká cena MotoGP v Brně stojí milióny

6. červenec 2011

Na světě jsou stovky závodních okruhů, ale jen 18 vyvolených má šanci hostit mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP. Každé české srdíčko jistě hřeje pomyšlení, že mezi těmi vybranými je také Masarykův okruh v Brně. Jenže za rok, nebo za dva už to platit nemusí.

Mohlo by se klidně stát, že víkendový závod mistrovství světa superbiků, tedy produkčních motocyklů, se letos v Brně jede naposledy. Pořádání takových podniků je totiž hodně drahá záležitost a nejdražší – pochopitelně hned po formuli 1, je pořádání závodů seriálu mistrovství světa silničních motocyklů.

„Velká cena MotoGP se všemi náklady se pohybuje kolem 150 miliónů korun, z čehož 70 miliónů korun činí zalistovací poplatek. Tento poplatek je zápisem do kalendáře, aby se místní velká cena vůbec mohla uskutečnit,“ popisuje financování nejvýznamnějšího podniku na území naší republiky spolumajitel Masarykova okruhu Karel Abraham starší.

Motocyklová Grand Prix se v Brně jezdí už od roku 1965, ovšem historická tradice není hlavním důvodem, proč se prestižní soutěž na Moravě pravidelně pořádá. „Spousta lidí si myslí, že poplatek je velmi vysoký. To však není pravda, protože jinde ve světě se pohybuje od 6, nebo 7 po 15 miliónů eur. Na Českou republiku je Dorna, tedy hlavní promotér mistrovství světa, mírnější, protože jsme ve východní Evropě. Za druhé brněnská Grand Prix je nejlepší na světě ve smyslu uspořádání závodu, takže Dorna si před brněnskou velkou cenou bere dovolenou a ví, že bude vše v pořádku.“

Dorna Brnu zalistovací poplatek však pozvolna zvyšuje – už před pěti lety brněnské pořadatele upozorňovala, že v roce 2010 se i pro ně vyšplhá poplatek za pořádání MotoGP na zhruba tři miliony eur, tedy 70 miliónů korun, což je sice jen polovina toho, co platí ostatní, ale v našich podmínkách je to pořád hodně.

Zpočátku to vypadalo, že by Brno mohlo získat tyto peníze od státu, podpora byla přislíbena, jenže naše vláda se rychle mění a letos z ministerstva školství přišlo 20 miliónů korun. „Každý rok dostáváme podporu od města Brna a Jihomoravského kraje, což nám velice pomáhá. Letos nám zároveň velmi pomohl ministr Dobeš, který si uvědomuje, jaký význam má velká cena pro Českou republiku – je to obrovská reklama a přísun financí do státní pokladny.“

Příjmy z pořádání Grand Prix jsou podle Abrahama až 15krát vyšší než zmíněný poplatek. Vždyť každoročně se na brněnském okruhu sejde kolem čtvrt miliónu diváků z celého světa. „Grand Prix a na ní napojené firmy jako čerpací stanice, hotely a kempy je schopna za sedm dní vygenerovat přibližně miliardu korun.“

Zatím se však zdá, že stát další peníze už nedá, ostatně škrtá se všude, takže by se mohlo stát, že by motocyklová Grand Prix opustila Českou republiku, a to nejen třeba na rok. „Pokud bychom z kalendáře jednou vypadli, velká cena by se k nám už nikdy nevrátila,“ uzavírá Karel Abraham starší.

Zatím to bohužel vypadá tak, že kvůli MotoGP se budou škrtat další brněnské podniky, mezi nimi také závod mistrovství světa superbiků. Možná, že ten, co se v Brně pojede o víkendu, bude poslední.

autor: evk
Spustit audio