Víra je vedle pospolitosti nejdůležitější zdroj lidského odporu, říká historik o totalitě a církvích

27. červen 2021

„Komunismus i nacismus si chtěly podmanit celého člověka, tedy nejen s jeho fyzickou svobodou a výkonností, ale právě i s jeho duchovní svobodou. A tím režimy narážely na velkou překážku u věřících lidí, nejen u křesťanů, ale i u židů,“ srovnává historička z Ústavu pro studium totalitních režimů Markéta Doležalová. 

Přesto vidí Doležalová některé rozdíly: Víme, že po válce tady byl asi milion členů KSČ a z toho velké procento byli minimálně papírově věřící. Matrikově pokřtění, co dávali děti na náboženství, slavili církevní sňatky a pohřby. Tehdy se proto razilo heslo, že komunismus v Československu to respektuje a že i tyto soudruhy vítá do široké náruče strany. Že sice náboženství je předsudek, ale můžeme učinit výjimky. Ale to velmi brzy vyprchalo a čím dál více se od roku 1949 projevoval brutální ateismus režimu.“

Čtěte také

„Nacisté hlásali návrat pohanství, neopohanství, germánských mýtů a zkrátka jim vadila duchovní svoboda lidí,“ porovnává historička.

„Všechny totalitní režimy chtějí úplně ovládnout člověka,“ zdůrazňuje historik Jan Stříbrný, emeritní viceprezident České křesťanské akademie. „Ten nejdůležitější zdroj lidského odporu je kromě základní kolektivity a pospolitosti právě duchovní postoj člověka a jeho názor na svět, který mu dodává pevnost, který ho napřimuje a který u části lidé vede k aktivnímu projevování víry.“

Jak odsun obyvatel z pohraničí proměnil českou náboženskou krajinu? Jak fungovaly církve za totality a jak proti ní bojovaly? Odpoví debata Vertikály, ptá se Eva Hůlková.

První část Vertikály si všimne, že americkým biskupům vadí podpora prezidenta Joea Bidena legálním interrupcím. Zvažují zakázat mu chodit ke svatému přijímání. Církev československá husitská si zvolila staronového patriarchu Tomáše Buttu. Interaktivní mapa pro mobilní telefony představí židovské dědictví Olomouce. Pařížské muzeum Šoa má novou expozici. Věnovalo ji perzekucím gayů a leseb za nacistického Německa.

Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio