Janusz Klimsza: „Měl jsem být horníkem…“

3. únor 2017

…. říká ostravský divadelní česko-polský režisér Janusz Klimsza a hned dodává: „dědečka jsem asi trochu zklamal.“ Janusz Klimsza, který vyrůstal v prostředí polské menšiny na Těšínsku, měl pokračovat v hornické tradici, ale otec, důlní inženýr, dobře věděl, že pod zemí nebývá bezpečno. Nevyšla ani druhá volba, archeologie, takže nejspíš zasáhlo fátum, a Janusz Klimsza vystudoval divadelní režii.

V letech dospívání jej formovala uzavřená komunitně žijící polská menšina, i proto se patrně v posledních letech hodně věnuje cestování. Leč vyzývá ho k tomu také stále přítomná zvědavost archeologa. „Bylo to, jako kdybych se procházel Biblí,“ vzpomíná například na návštěvu Jemenu.

Za spirituálními zážitky nejezdí ale vždy tak daleko. S Českou televizí natočil například pro cyklus Cesty víry dokument Zaniklé židovské štetly v jihovýchodním Polsku a na Ukrajině.

„Dnes už vím, že nemusím udělat mimořádnou inscenaci,“ poznamenal v ostravském studiu Janusz Klimsza v závěru Telefonotéky. Dodejme, že mezi těmi přibližně 115, pod kterými je zatím jako režisér podepsán, jich mimořádných byla celá řada.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: ele
Spustit audio