Radovan Lipus, divadelní a rozhlasový režisér, televizní dokumentarista, architekt amatér, cestovatel

29. duben 2016

V pátek 29. dubna byl hostem Telefonotéky Radovan Lipus. Divadelní a rozhlasový režisér, televizní dokumentarista s poučným zájmem o architekturu vyprávěl o svých těšínských rodových kořenech i o svých studiích.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Těšínsko je složitou historií zatížený kraj, kraj se silnou polskou menšinou, říká Radovan Lipus a dodává – pro mne jsou dvojjazyčné školy naprosto běžnou věcí, spíš jsem se divil, že jinde nejsou. Ostatně díky svému rodišti Radovan Lipus taky polštinu dobře ovládá a do češtiny například přeložil verše další zajímavé Těšíňanky Renaty Putzlacher- Buchtové.

Na DAMU Radovana Lipuse velmi ovlivnil prof. Jaroslav Vostrý, ale zmínil taky řadu dalších výrazných osobností tehdejší DAMU - Jana Císaře, Kateřinu Lukešovou, Aloise Bejblíka nebo Jaroslava Hornáta - i své „slavné“ spolužáky. Do Prahy přijel z Olomouce, kde začal studovat na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, a DAMU jej okouzlila svou svobodomyslností.

Dalším důležitým místem byla a je pro Radovana Lipuse Ostrava, město, ve kterém neměl v plánu zdržet se příliš dlouho, ale kde nakonec zůstal téměř sedmnáct let. Ostrava se mi vepsala do srdce, říká Radovan Lipus, když vzpomíná na svůj slavný divadelní kabaret Průběžná O(s)trava krve, který se v Ostravě hrál deset sezón.

Ale vzpomínky jsou trochu překryty zážitkem z nejnovější ostravské inscenace opery Ambroise Thomase Hamlet. Šlo zároveň o první operní režii Radovana Lipuse, který v Telefonotéce zároveň ale přemýšlí o efemérním charakteru divadelní práce a touze člověka něco po sobě na světě zanechat.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: ele
Spustit audio