Tomáš Vůjtek, pedagog a dramatik

14. říjen 2016

Teď už vím, že nemusím psát jenom komedie, prohlásil po úspěchu své hry S nadějí i bez ní ostravský dramatik a dramaturg jednoho z nejlepších českých divadel Komorní scéna Aréna Tomáš Vůjtek.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ale protože má silný sklon k černému humoru, propašovává jej i do svých tragických opusů, aby pak v hledišti poťouchle sledoval, jak si s nimi divák poradí.

Jeho cesta k divadlu začala studiem na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a taky působením v jednom z mnoha ostravských ochotnických souborů. Herecký talent v sobě neobjevil, ale jako student dějepisu a češtiny přilnul ke slovu, psal tedy a režíroval.

Velký význam pro Tomáše Vůjtka mělo setkání s mimořádnou režijní osobností Josefem Janíkem. Právě Josef Janík v Divadle Petra Bezruče inscenoval hru Tomáš Vůjtka Výmlat. Známý režisér většinou šetřil slovy, možná i proto si jeho první reakci Tomáš Vůjtek dodnes pamatuje: "A opravdu už je to hotové?"

V posledních letech reflektuje ve svých textech především dějiny druhé poloviny 20. století, o kterých říká, že jsou samy o sobě nejlepším divadlem. A sklízí úspěch jak u diváků, tak u divadelní kritiky. Navíc se pomalu, ale jistě jeho druhou domovskou scénou stává tak trochu undergroundový absintový klub Les, kam se dostanou jen hosté, kteří znají to správné heslo.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: ele
Spustit audio