Lidé z protinacistického odboje v protektorátu

19. říjen 2015

Hrdinové, antihrdinové, vojáci i civilisté, deset příběhů o možnosti vybrat si, kterou stranu je třeba hájit, za jaký ideál je nutné položit život.

Desetidílný seriál poslouchejte na Vltavě od 19. října 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hrdina.cz.


Oldřich Frolík. Jeden z 294 pomocníků parašutistů, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Jan Řezáč. V jeho bytě se v době protektorátu scházela skupina mladých levicových intelektuálů. Zde byl sestaven legendární sborník Chodci zeleně.

03493865.jpeg

Generál Radola Gajda. Jeden z nejkontroverznějších mužů našich vojenských dějin. Uznávaný vojenský důstojník vešel do historie jako nevypočitatelný vůdce meziválečných českých fašistů.

Václav Morávek. Nejmladší člen legendární odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek přezdívané gestapem Tři králové. Na území protektorátu působila v letech 1939 - 1942.

03493866.jpeg

Josef Valčík. Příslušník československých zahraničních vojenských jednotek ve Francii a Velké Británii. V květnu 1942 se s Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem podílel na přípravách i provedení atentátu na Reinharda Heydricha.

Vladimír Krajina. Jeden z hlavních představitelů domácího nekomunistického odboje za druhé světové války, generální tajemník Československé strany národně socialistické a jejím poválečným poslancem.

03498302.jpeg

Jan Zelenka Hajský. Jan Zelenka, krycí jméno Hajský, příslušník sokolské odbojové organizace Jindra. Úzce spolupracoval s parašutisty, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Irena (Inka) Bernášková. Dcera grafika a malíře Vojtěcha Preissiga, česká novinářka a odbojářka. V době protektorátu spolupracovala se svým otcem na vydávání ilegálního časopisu V boj. Byla zatčena a jako první Češka odsouzena německým soudem k trestu smrti.

03498301.jpeg

Karel Čurda. Výsadkář vysazený na území protektorátu jako člen skupiny Out Distance, později poskytl gestapu zásadní informace pro odhalení atentátníků skrývajících se v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze, později ho pražské gestapo využívalo jako agenta.

Ladislav Vaněk. V době protektorátu se jako významný člen Sokola zapojil do odboje, ale po zatčení vyzradil mnohé a nakonec spolupracoval i s STB.


S Jiřím Padevětem natočil Miroslav Buriánek.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio