Kabaret Kainar – Kainar z Divadla v Dlouhé

17. leden 2017

Už třetím rokem uvádí pražské Divadlo v Dlouhé Kabaret Kainar – Kainar, ve kterém zdejší ansámbl skládá poctu tvorbě českého básníka a dramatika, ale rovněž textaře, hudebníka, ilustrátora, výtvarníka a novináře Josefa Kainara. Pro Kabaret v éteru jsme ve spolupráci s tvůrci připravili jeho zvukový záznam. Přijměte pozvání do divadelního baru, kde herci otevírají jeho dílo slovem, zpěvem i hudbou.

Pořad mimořádně uvádíme 19. ledna ve 20:00 v souvislosti s úmrtím režiséra Jana Borny.

Čtěte také: Osudy Jana Borny

Čtěte také: Osudy Jana Borny

Tento díl pořadu nemůžeme z důvodu omezených autorských práv umístit k poslechu na web.
Děkujeme za pochopení.

Tradici kabaretů nebo poetických literárně-hudebních večerů ve foyer zahájilo Divadlo v Dlouhé v roce 1998 titulem Kabaret Richard Weiner. Večer věnovaný Josefu Kainarovi je čtvrtou kabaretní inscenací hereckého týmu. A stejně jako předchozí tři kabaretní projekty vychází z výjimečných schopností souboru, jehož členové zpívají, hrají na řadu hudebních nástrojů a zároveň jsou schopni humoru v blízkém kontaktu s diváky. Kabaret z díla Josefa Kainara sestavili Ilona Smejkalová, Miroslav Hanuš a režisér Jan Borna.

Jan Borna, květen 2012Představte si, že vejdete do kostela plného krásných fresek a o jejich autorovi nevíte nic. Nevíte, kdy žil, jaké měl problémy, jakou měl politickou příslušnost a jak se na něm doba podepsala. Jen se obdivujete jeho nádherným obrazům. Právě tak se chceme setkat s Josefem Kainarem. Nechceme zkoumat jeho život v problematické době, chceme jenom strávit večer s tím nejkrásnějším, co po něm zbylo, s jeho texty, básněmi a písněmi. … Hudební stránku budou tvořit Kainarovy původní písně a jím otextované skladby jiných autorů – od renesančních přes swingové a jazzové evergreeny až k písním Vladimíra Mišíka. A do tohoto poetického světa proniká okolní brutální realita v podobě první české absurdní hry – Kainarova Ubu se vrací …

Publikum v Divadle v Dlouhé stejně jako posluchače rozhlasu provede kainarovským večerem Miroslav Hanuš. Se sympatickou ležérností zapisuje na otevřený účet v divadelním bufetu básně, písničky a skleničky vína. Spolu s ním hrají a zpívají jeho kolegové Michaela Doležalová, Kateřina Jirčíková, Ivana Lokajová, Lenka Veliká, Miroslav Hanuš, Čeněk Koliáš, Martin Matejka, Jan Meduna, Milan Potoček, Pavel Tesař, Peter Varga, Martin Veliký, Klotylda Marková, Pavel Lipták, Tomáš Makovský.

Čtěte také: Všechny odvysílané díly pořadu si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.